Gezi eylemleri kapsamında Mart ayında TOMA’ya yaklaşarak orantısız şiddet uygulamaması uyarısında bulunan gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında, “polise direndiği” iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılanacak.
Ankara 33. Asliye Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Mehmet Taştan’ın olaylardan altı ay sonra hazırladığı iddianameyi kabul etti. Yargılama 10 Şubat’ta başlayacak.
Şiddete karşı durmaya ceza davası
İddianamede, 13 kişi hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ve polise direnmek suçlamasıyla cezalandırma isteniyor.
13 Mart’ta TOMA’nın karşısında durarak polis şiddetine itiraz ettiği için Kızılay’da gözaltına alınan gazeteci Yıldırım da sanıklar arasında yer aldı.
Medeni hakları geri alınabilir
Savcı Taştan ayrıca, hapis istemenin yanı sıra Yıldırım ve diğer sanıkların Ceza Kanunu’nun (TCK) 53/1 ve 2. fıkraları uyarınca bazı medeni haklarından mahrum bırakılmasını da talep etti.
Buna göre sanıklar, mahkum edilmeleri halinde, milletvekili veya memur da olamayacaklar, kamu görevi üstlenemeyecekler; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi partilerde yöneticilik ve denetçilik yapamayacaklar. Seçme, seçilme, velayet ve vesayet haklarını yitirmenin yanı sıra kamu hizmeti niteliğindeki bir meslek veya sanatı icra edemeyecekler; kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir de olamayacaklar (EÖ)