16 Mart’ta yaşanan Beyazıt ve Halepçe Katliamları ile Rum Tehciri için bugün Beyazıt Meydanı’nda anmalar gerçekleşti.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden yürüyüş yapmak isteyen öğrenciler engellendi. Fakülte kapısı kapatılırken çok sayıda çevik kuvvet kapının girişinde barikat kurdu.
Öğrenciler Edebiyat Fakültesi içinde Fen Fakültesi'ne yürüyerek buradan dışarı çıktı. Polislerin yanından yürüyerek anmanın gerçekleşeceği Beyazıt Meydanı girişindeki Eczacılık Fakültesi’ne geldi.
Fakülte kapılarının yanı sıra Eczacılık Fakültesi’ne çıkan yollarda da çok sayıda çevik kuvvet ekibinin yer aldığı görüldü.
“Gençlik AKP’ye, faşizme, gericiliğe karşı ayakta”
Gün içinde aralarında Kurtuluş Partisi Gençliği, Dev Genç ve Gençlik Federasyonu’nun da olduğu gruplar anma yaparken, üniversiteliler de iki ayrı grup şekilde anma gerçekleştirdi.
Üniversite Öğrencileri imzalı pankartı taşıyan öğrenciler saat 12.30 sularında Beyazıt Katliamı’nın yaşandığı Eczacılık Fakültesi önüne geldi.
“Gençlik AKP’ye, faşizme, gericiliğe karşı ayakta” ve “16 Mart’ı unutmadık unutturmayacağız” pankartı taşıyan öğrenciler “16 Mart AKP’yle sürüyor”, “Beyazıt faşizme mezar olacak” sloganları attı.
Beyazıt Katliamı’nda öldürülen Abdullah Şimşek, Baki Ekiz, Cemil Sönmez, Hamit Akıl, Hatice Özen, Murat Kurt ve Turan Ören ile birlikte Gezi direnişinde öldürülenler “Yaşıyor” sloganlarıyla anıldı.
Üniversite öğrencileri adına yapılan açıklamada cezasızlığın ve faillerin ödüllendirilmesinin AKP hükümeti döneminde de devam ettiği söylendi. Halepçe’nin ardından Roboski’de de Kürtlere yönelik katliamın yaşandığını hatırlatıldı.
İç güvenlik paketinden, üniversitelerde saldırılara yer verilen açıklamada öğrenciler “Gençliğin eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış için mücadele ederek AKP’nin karşısına dikildiğini” söyledi.
"Beyazıt'ta Halepçe'ye katliam sürüyor"
İstanbul Üniversitesi Öğrencileri de Kürtçe ve Türkçe “Beyazıt’ta Halepçe’ye katliam sürüyor. Katil devlet hesap verecek” pankartlarıyla anmadaydı.
Edebiyat Fakültesi’nden çıkışları polis tarafından engellenen öğrenciler, Fen Fakültesi’nden çıkarak “Katil polis üniversiteden defol” sloganlarıyla Eczacılık Fakültesi önüne geldi.
Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada öğrenciler diğer gruplardan farklı olarak 16 Mart 1964’te yaşanan Rum Tehciri'ne de yer verdi.
Öğrenciler Hrant Dink cinayetinden Roboski Katliamı’na faillerin terfi ettiğini ve cezasızlığın sürdüğünü anlattı
IŞİD saldırıları, Nuh Köklü’nün öldürülmesi, öğrencilere yönelik disiplin soruşturmaları, üniversitelerdeki polislere ve saldırılarına değinen açıklamada “Kobanê direnişi göstermiştir ki ‘kaderlerimiz’ devletlerce inkar ve imha edilerek katledilmek değildir” ifadesi yer aldı.
Beyazıt Katliamı tanıklarından Tahsin Yeşildere, Hüseyin Soylu ve Köksal Akyazı da yaptıkları konuşmalarda cezasızlığa karşı birlikte mücadele vurguları yer aldı.
16 Mart’ın tarihi
1964: 1923 Nüfus mübadelesinden sonra iki ülke arasındaki buzları eritmek için 1930'da dönemin Türkiye ve Yunanistan Başbakanları İsmet İnönü ve Elefterios Venizelos arasında "İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Mukavelenamesi” anlaşması imzalandı. Buna göre, her iki ülkenin vatandaşları diğer ülkeye seyahat ederek, ticaret yapabilecek ve yerleşebilecek. Ancak 1960’ların başında iyice gerginleşen Kıbrıs meselesi nedeniyle 16 Mart 1964'te bu anlaşma tek taraflı olarak fesh edildi. Ve Yunan uyruklu Rumların sınır dışı edilmesi başladı.
1978: 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde, öğle saatlerinde, üniversiteden çıkan bir grup solcu öğrenci üzerine bomba atıldı. Saldırı sonucu, Hatice Özen, Baki Ekiz, A.Turan Ören, Abdullah Şimşek, Hamit Akıl olay yerinde, Cemil Sönmez kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti, 41 öğrenci yaralandı.
1988: İran-Irak Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin, 1986-1988’de Irak’ın kuzey bölgesindeki Kürtlere karşı El-Enfal Harekatı adlı bir operasyon düzenledi.
1988 Mart ayı ortalarında İran ordusu Halepçe kasabasına girdi. Saddam Hüseyin yönetiminin 16 Mart 1988’de Halepçe’ye düzenlenen saldırıda 5 binden fazla insan binlerce insan yaralandı. (BK)