RSF, "Ortaya çıkan durum, paramiliter gruplarca her geçen gün daha çok baskı ve tehdide maruz kalan İrlandalı gazetecileri tehdit ediyor" dedi.
Soruşturma yerinde sayıyor
51 yaşında ve üç çocuk babası olan Martin O'Hagan, 28 Eylül 2001 gecesi Belfast yakınlarındaki Lurgan kentinde silahla öldürüldü. Ertesi gün cinayeti, Protestan paramiliter gruplar, özellikle de "Loyalist Volunteer Force" (LVF) örgütünün kullandığı bir isim olan "Kızıl El Koruyucuları" üstlendi.
Gazeteci, Protestan milislerin, özellikle de LVF örgütünün, uyuşturucu ticaretini yok etmek için Katolik kişilikleri öldürmeye giriştiğine dair iddiaları araştırdığı sırada tehdit almaya başlamıştı.
28 Eylül 2001'de katledilen gazeteci ile ilgili RSF, Kuzey İrlanda'dan sorumlu İngiliz Bakan Paul Murphy'ye bir mektup göndererek, soruşturmada aşama kaydedilmemesinden duyduğu üzüntüyü bildirdi.
Ménard: Gazetecinin anısına hakaret
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, Martin O'Hagan'ın katillerinin cezasız bırakılması mesleğini yapmaktan başka bir şey yapmayan gazetecinin anısına yapılmış bir hakarettir dedi.
Ortaya çıkan durum, paramiliter gruplarca her geçen gün daha çok baskı ve tehdide maruz kalan İrlandalı gazetecileri de tehdit ediyor.
Ménard, "Polisin sorumluları ortaya çıkarmadaki başarısızlığı, savunmasız gazetecilerin kendilerini genel bir oto-sansür ortamında bulmalarına yol açabilir" diye konuştu.
Polis: Bulamadık
Cinayetin soruşturulması için Lurgan polisinden bağımsız, yeni bir araştırma ekibinin tayin edilmesini isteyen RSF, derin ve saydam bir soruşturma için gerekli insan ve maddi desteğin sağlanmasını talep etti.
Polis, halen kapanmayan ve ilerlemeyen soruşturma kapsamında şimdiye kadar sekiz şüphelinin gözaltına alındığını, 32 yere ise baskın düzenlenerek arama yapıldığını ancak sonuç alınamadığını açıkladı.
Aynı çevreden yapılan açıklama ile, "Gazeteciyi öldürenler yargılanırsa, yüksek Emniyet yetililerinin paramiliter gruplarla olan ilişkileri açığa çıkar" şeklindeki iddia reddedildi.
Cinayet soruşturması durdu
RSF'ye göre, bazı gazeteciler soruşturmanın, bir Emniyet veya İstihbarat görevlisinin geçmişte veya bugün halen Martin O'Hagan'ın öldürülmesinde adı geçen grubun başında bulunması nedeniyle ilerlemediğini düşünüyor.
Cinayeti araştıran gazetecinin meslektaşlarından Mick Browne, cinayete karışmaktan adı geçen bir subayın, geçmişte, Martin O'Hagan halen hayattayken O'Hagan'ın araştırmalarına konu edildiğini bildirdi.
NUJ: Cinayet sonrası tehdit arttı
1990'lı yılların başında, gazeteci Martin O'Hagan'ın öldürülmesi için Billy Wright'ın azmettirdiği saldırı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Ulusal Gazeteciler Sendikası'nın (NUJ) İrlandalı başkanı Seamus Dooley, gazetecilere yönelik tehditlerin gazeteci Martin O'Hagan öldürüldükten bu yana gittikçe arttığını bildirdi. RSF, İngiliz Bakana gönderdiği mektupta tehditlere örnekler verdi. (EÖ/BB)