"Silah, şiddetin en uç noktasıdır ve öldürücü bir alettir. Başka hiçbir işlevi yoktur. Küçük yaştaki çocuklara şiddeti ve öldürme aracı olan silahı benimsetmek, şiddeti körüklemek ve insan ölümüne yol açmak anlamına gelir."
Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği Gündem : Çocuk, "Polis Haftası"nda çocukların istismarını önlemek için dün (22 Mart), İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptı.
Türkiye'de her yıl 10 Nisanla başlayan hafta, "Polis Haftası" olarak kutlanıyor. Kutlamalar sırasında pek çok kentte düzenlenen törenlerde polis üniforması giydirilmiş, kız ve erkek çocukları; kimi motorize ekip, kimi çevik kuvvet, kimi de özel tim rolüyle yer alıyor. Çocuklara zaman zaman uzun namlulu oyuncak silahlar da veriliyor.
"Şiddete yönelmelerine yol açar"
Dernek, her yıl yaşanan bu görüntülerin tekrarlanmaması için İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuruda şöyle dedi:
" Gelişimsel açıdan somut düşünme becerisinin tam olarak kazanılmadığı, gerçekle oyun arasındaki ayrımın netleşmediği bir dönemde bulunan çocukların, bu tür kutlamalarda üniforma giydirilerek, oyuncak da olsa silah taşıyarak ön plana çıkartılmaları, onların şiddete yönelmelerine yol açabilir."
Açıklamada, çocuğun ihmali ve istismarına yol açmamak için, şiddet içeren ve çağrıştıran her şeyin çocuktan uzak tutulması gerektiği belirtilerek, bu konuda alınan tedbirlerin kamuoyuna duyurulması istendi.
21 yıl önce Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin (BM ÇHS) konuya ilişkin maddeleri şöyle:
Madde 3:
1. Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir.Sonuç olarak, silah, şiddetin en uç noktasıdır ve öldürücü bir alettir. Başka hiçbir işlevi yoktur. Küçük yaştaki çocuklara şiddeti ve öldürme aracı olan silahı benimsetmek, şiddeti körüklemek ve insan ölümüne yol açmak anlamına gelir.
2. Taraf Devletler, çocuğun ana-babasının, vasilerinin ya da kendisinden hukuken sorumlu olan diğer kişilerin hak ve ödevlerini de göz önünde tutarak, çocuğun esenliği için gerekli bakım ve korumayı sağlamayı üstlenirler ve bu amaçla tüm uygun yasal ve idari önlemleri alırlar.
Madde 36: Taraf Devletler, çocuğun esenliğine herhangi bir biçimde zarar verebilecek başka her türlü sömürüye karşı çocuğu korurlar.(NV/EÖ)