* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Almanya polisi, ülkenin batısında bulunan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Lützerath köyünün tahliyesine dün (11 Ocak) başladı.
Enerji şirketi RWE'nin köyün altında bulunan linyit kömürünün çıkarabilmesi için bölgedeki tüm yapıların yıkılması gerekiyor.
Bölge sakinlerinin bazılarının boşalttığı evlere yerleşen ve buralarda barikatlar kuran iklim aktivistleri ise kömür madenciliğinin iklim krizi ve küresel ısıtma sebebiyle çağa uygun olmadığı görüşünde.
Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin aktardığına göre, Almanya polisi, bölgeyi terk etmek istemeyen iklim aktivistlerine karşı "son yılların en büyük operasyonunu" başlatmış durumda. Köyü çembere alan polis, direnişe geçen göstericileri yakalayarak gözaltına alıyor.
Aktivistler ise zaman zaman polise havai fişek, taş ve konserve kutuları fırlatıyor. Bölgede halen 300'e yakın aktivistin olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa basını ise "Kim haklı?" diye soruyor.
"Birbirine tezat teşkil eden iki farklı bakış açısı"
euro|topics'in Avrupa basınından aktardığına göre, Almanya'nın başkenti Berlin'in yerel gazetelerinden Berliner Zeitung, "bu anlaşmazlığın gerçek bir çözümü olamayacağı" yorumunda bulunuyor:
"Enerji şirketi RWE kendince haklı. Tahliye imkânı var ve şimdi de bundan faydalanmak istiyor. İklim aktivistlerinin tutumu da ahlaki. Yıl 2023 ve bir kasabanın yerine kömür madeni kurulacak - iklim krizinin anlaşılmadığını göstermenin daha iyi bir yolu olabilir mi?
"Bunlar birbirine tezat teşkil eden iki farklı bakış açısı. Fakat bu ikilem ahlaki değerler lehine aşılırsa, Almanya Federal Cumhuriyeti ekolojik bir diktatörlüğe dönüşecek. Ama bu, anayasa eliyle olmayacak. Bu yüzden de Lützerath'ta realpolitik ile muhalefet çatışıyor."
"Başarısız enerji politikasının sonucu"
İsviçre'nin Aargauer Zeitung göre, "Lützerath'ın tahliyesi, Almanya'nın enerji politikasındaki başarısızlığın bir sonucu":
"Belli ki Almanya siyasetinde, elektrik üretmenin en iyi yolu diye bir şeyin olmadığı geniş kesimlerce asla idrak edilememiş. Bir şeylerden ödün vermeksizin elektrik üretemezsiniz. Hiçbir üretim biçimi de iklime kömürden elektrik üretmekten daha fazla zarar vermez.
"Almanya'nın şu anda daha çok kömüre ihtiyaç duymasının sebebi, başarısız enerji politikası: Yenilenebilir enerjiler sayesinde aynı anda hem kömür hem de nükleer enerji kullanımına son vermek en azından kısa vadede mümkün olmadığından, geçiş teknolojisi olarak doğalgazla çalışan elektrik santralleri kullanılmak istendi. Böylelikle de Almanya Federal Cumhuriyeti, Putin Rusyası'na bağımlı hale geldi."
"Halkın desteği önemli"
Avusturya'nın Der Standard gazetesi, "İklim aktivistleri geniş kitlelerin desteğini almak istiyorsa barışçıl protestolar düzenlemeli" diyor:
"Berlin'de yılbaşı gecesi yaşanan şiddet olayları pek çok insanı şoke etti. İtfaiye ve polis ekiplerine saldırılar düzenlendi ve şu anlaşıldı: Ortada yolunda gitmeyen bir şeyler var.
"Lützerath'taki protestoların başarılı bir etki yaratması isteniyorsa, Kuzey Ren-Vestfalya'daki bu küçük köyde de bu tür sahneler yaşanmamalı.
"Çevre aktivistleri, ancak halkın desteğini alırlarsa amaçlarına ulaşabilirler. Taşlar ve şişeler havada uçuşur veya daha da kötüleri yaşanırsa, sıradan insanların desteği açısından bu iyi bir şey olmaz."
Ne olmuştu?
Almanya hükümeti, 2030 yılına kadar kömürle çalışan termik santralleri kapatma kararı almıştı. Ancak Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'dan doğalgaz alımını durduran Almanya, enerji arzını güvence altına almak için alternatif arayışına girdi.
Hükümet, bazı kömür santrallerini tekrar şebekeye bağlama ve kapatılması planlanan bazı santrallerin ömrünü uzatma kararı aldı.
Bu bağlamda RWE şirketi ile hem federal hükümet hem de Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti arasında geçen yıl yapılan görüşmelerde varılan anlaşma neticesinde, Lützerath'taki kömürün, yaşanan enerji krizinde elektrik tedariğinin sağlanması için çıkarılmasına, buna karşı Ren Kömürü Bölgesi olarak adlandırılan alandaki madencilik faaliyetlerin sona erdirilme tarihinin 2038'den 2030'a çekilmesine karar verildi.
İklim aktivistleri ise Aachen, Köln ve Mönchengladbach kentlerinin ortasında yer alan Lützerath köyünün tümü ile tahliye edilip altında bulunan kömürün, Garzweiler Madeni'ne dahil edilmesi planına karşı çıkıyor. Aktivistler, Almanya'nın enerji güvenliğini teminat altına alabilmesi için buradan çıkacak kömüre ihtiyaç duymadığını ifade ederek enerji şirketi RWE'nin Lützerath köyünü yok edeceğini kaydediyor. (SD)