Berkin Elvan eyleminde gözaltına alınanların gözaltı kaydı bulunamadı. Avukatları durumu sormak için gittikleri adliyede, “Terör Suçları Savcılığı”nın tekrar açıldığını öğrendi. Oysa Terörle Mücadele Kanunu 10. maddesiyle yetkili savcılıklar, 25 Mart’ta özel yetkili mahkemelerinde de kapatılmasını öngören yasa değişikliği ile kaldırılmıştı.
Gözaltına alınanların kaydı ise ne sistemde ne savcılıkta ne de mahkemede bulunabildi.
Polis: Gözaltı kararı var
Avukat Aycan Çiçek, dün gözaltına alınan müvekkilleriyle ilgili yürüyen süreci bianet’e anlattı:
“61 kişi Berkin Elvan için Taksim anıtına siyah bantlı ekmek bırakmak isterken gözaltına alındı. Dün 19:00’da darp edilerek gözaltına alınanlar Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü."
* Mühendis Barış Önal’ın kaburgasında ezik var, Serdar Aslan’ın parmağı ve burnu kırık, Yakup Işık’ın kolu kırık; Mehmet Araz, Fikret Akar ve Ufuk Işık da kafa travması tespit edildi.
"Aralarında kol ve burun kırıkları ve kafa travması da dahil ağır yaralı olan ve muayene için ikinci kez hastaneye sevk edilen altı kişinin de olduğu 61 kişi, saat 12:30 itibariyle halen avukatlarıyla görüştürülmedi.”
“Polis bu sabah gözaltındakileri görmek için başvurduğumuzda halen işlemlerin sürdüğünü, savcılıktan gözaltı kararı olduğunu, bu sabah savcılığa çıkarılacaklarını söyledi.”
Savcı: Ben gözaltı kararı vermedim
Avukat Çiçek, konuyla ilgili bilgi almak için gözaltı kararını veren genel soruşturma savcısı, nöbetçi savcıyla görüştü.
Savcı, avukatlara, kendisinin bu dosyaya bakmayacağını, gözaltında olanların “terör suçları savcılığına” sevk edileceğini söyledi.
Avukat Çiçek, böyle bir savcılık olmadığını, bu savcılıkların kapatıldığını söyleyince, yeni savcılık ile görüştürüldü.
Çiçek, “Kalemi ve tüm dosyalarıyla yeniden bir terör suçları savcılığı kurulduğunu böylelikle öğrenmiş olduk. Kanunla kaldırıldı denen savcılık aynen yerinde duruyor, değişen bir şey olmamış.”
Nöbetçi savcı: Bende dosya yok
Terör suçlarına bakmak için yeni atanan savcı ise avukat Çiçek’e, “kendisinin de böyle bir gözaltı kararı vermediğini, usulsüzlerle ilgili Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurabileceğini” söyledi.
Savcı, böyle bir dosya kaydı olmadığını da ekledi.
Mahkeme: Bakamam, dosya gelmedi
Avukat Çiçek bunun üzerine Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak, gözaltı kaydıyla ilgili elektronik sistemde bir gözaltı kaydı olmadığını, savcılıklarda da böyle bir karar olmadığını ancak müvekkillerinin halen adliyeye getirilmediğini ifade etti.
Sulh Ceza Mahkemesi de bu konuyla ilgili işlem yapamayacağını, çünkü kendisine savcılıktan intikal eden bir dosya olmadığını söyledi.
Aslında dosya yok mu?
Avukat Çiçek, “Polis gözaltındakilerle görüşmemize izin vermiyor, ortada bir dosya da yok. Tahminimiz, aslında bir gözaltı kararı olmaksızın polisin gözaltı işlemi yaptığı yönünde” diye konuştu.
Gözaltındakilerin bugün adliyede savcılık karşısına çıkarıldığında, konunun açıklığa kavuşması bekleniyor. (AS)