Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı'ndaki 701. haftalarında da polis engeli ile karşılaştı. Oturma eylemine izin vermeyen polis, İstiklal Caddesi'nde Galatsaray Meydanı'na çıkan tüm yolları bariyerlerle kapattı.
Caddede Odakule'den itibaren çok sayıda toma ve polis arabası konuşlandırıldı. Hazzopulo Pasajı'nın da kepenklerini indirdi.
Polis basın mesupları dahil Galatasaray Meydanı'na geçişlere izin vermedi.
İHD önünde toplandılar
Eylemi takip eden basın mensupları ve Cumartesi Anneleri/İnsanları İstiklal Caddesi, Çukurlu Çeşme Sokak'taki İnsan Hakları Derneği (İHD) binası önünde toplandı.
İHD binası önüne gelenler arasında Rakel Dink, Arat Dink, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya, Ahmet Şık, Murat Çepni, Garo Paylan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Ali Şeker, Orhan Satın, Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da vardı.
Galatasaray'a sessiz yürüyüşe engel
* Fotoğraf: Elif Ünal, bianet
İHD önünde toplanan kitle, Galatasaray Meydanı'na gitmek üzere slogansız bir şekilde ellerinde karanfiller ve göğüslerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla sessiz yürüyüşe başladı. Ancak Büyük Parmakkapı Sokağı'nın çıkışında kitlenin önünü kesen kolluk kuvvetleri "Meydana buradan yürümek yasak" dedi.
Milletvekilleri yetkililerle görüştü ancak yürüyüşe izin verilmeyeceği söylendi.
Kitle polisin önünü kestiği sokağın çıkışında oturdu.
Açıklamayı burada yapan kayıp yakınları ve hak savunucuları polisin "Dağılın, kanunsuz eylem yapıyorsunuz" anonsuna rağmen açıklamayı okudu.
Ardından oturma eylemine son vererek İHD'ye geri dönme kararı alındı.
Mehmet Ertak'ın akıbetini sordular
TIKLAYIN - "Mehmet Ertak Gözaltında Kaybedenlerden Davacıyız"
Maside Ocak tarafından okunan açıklamada "701 haftadır gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz. 701 haftadır; kayıplarımızın akıbeti açıklanmadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaray'dayız" ifadelerine yer verildi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları 701. haftalarında 20 Ağustos 1992'de Şırnak'ta kömür ocağında işçi olarak çalışan 32 yaşındaki Mehmet Ertak'ın akıbetini sordu.
Avukat Tahir Elçi tarafından AİHM’e taşınan Mehmet Ertak dosyasında AHİM, mevcut delillerin Mehmet Ertak’ın gözaltına alınıp işkence sonucu ölmüş olduğuna hiçbir şüpheye yer bırakmayacak kadar yeterli olduğu sonucuna vararak Türkiye’yi mahkum etmişti.
— Beyza Kural (@b__yaz) 1 Eylül 2018
Hasta mahpuslar için eylem yapılamadı
İHD Hapishane Komisyonundan Hatice Onaran da İHD binası önünde yaptığı açıklamada, polisin engellemesi sebebiyle iki haftadır hasta mahpusları konu edinen “F oturmaları” eylemlerini yapamadıklarını söyledi:
“Hasta mahpusların tedavi ve veda haklarını kullanmaları ve serbest bırakılmaları için her hafta kararlı bir duruşumuz vardı. Hasta mahpuslar sistemin yöneticileri ve kamuoyunca unutulmuş durumda.”
TIKLAYIN - Özdal Öldü, Binden Fazla Mahpus Tedavi Bekliyor
“25 Ağustos’ta Koçer Özdal’ın veda hakkının dillendirecektik. Veda hakki verilmeden kelepçeli halde yaşamını yitirdi ve cenazesine izin verilmedi, aileye acısı yasatılmadı. Koçer Özdal’a vicdan borcumuz çok fazla. Ağır hasta mahpusların serbest bırakılması için eylemlerin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Onaran, gelecek hafta eylemin olup olmayacağı konusunda bilgilendirme yapacaklarını ekledi.
700. haftada saldırı
Gözaltında kayıpların bulunup faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı'nda buluşan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 700. eylemine düzenlenen saldırıda kayıp yakınlarının da aralarında olduğu 47 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı.
30 Ağustos’ta açıklama yapan AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 700 hafta eylemine yönelik yasak ve saldırıya dair şöyle konuşmuştu:
“Annelerin acısını istismar ederek terör propagandası yapılmasına, birtakım faaliyetler içerisine girilmesine bundan sonra müsaade edilmeyecektir. O alan bundan sonra böyle bir iş için kullanılmayacaktır.”
1995'ten beri Galatasaray meydanında mücadeleHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü . Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Bu insanların hep birlikte gözaltında kaldığı süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. 13 Mart 1999'da süresiz ara verilen Galatasaray oturmaları 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. |
(BK/TP)
* Fotoğraflar: Beyza Kural - bianet