Meclis Haber'e göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, teklifin kabul edilmesinden sonra, "Görüşme sonunda maçın sonucunu ilan ediyorum. Polis Devleti: 1, Hukuk Devleti: 0" diye konuştu.
Emniyet ve Jandarma her durumda arama yetkisi, avuç içi izi kaydı istedi
Komisyonda, emniyet ve jandarma temsilcileri, durdurma ve kimlik sorma yetkileri kapsamında durdurdukları araçlarının görünmeyen kısımlarda mahkeme kararı veya mülki amirin vereceği yazılı emir olmadan arama yapmalarına olanak verecek düzenleme istedi, ancak kabul edilmedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun'un alt komisyon kurulması talebi reddedildi.
Bazı komisyon üyeleri ve güvenlik güçlerinin, parmak izinin yanında "avuç içi izinin" de alınmasına yönelik önerileri kabul edilmedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, silah kullanma yetkisinin sınırlanmasını isteyerek, "İki tokat atıp kaçan kişiyi durdurması için, polise vurma yetkisi veriliyor" dedi.
KESK: Çözüm polise yetki artırımı değil, demokrasinin sınırlarının genişletilmesi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da bugün yazılı bir açıklama yaparak teklifin yasalaşmamasını istedi.
KESK, "Toplumumuzun ihtiyacı olan şey, daha fazla baskı yasaları, daha fazla polis zoru değil, daha demokratik bir ülkedir. Demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkan tüm toplumsal kesimleri, bu yasaya karşı durmaya çağırıyoruz" dedi ve ekledi:
"Sokakta sorgulama, kimlik tespiti yapılmaksızın tutuklama, herkesin parmak izini alarak fişleme, sınırsız arama yapma yetkisi, sendika ve kitle örgütlerini keyfi olarak basma ve ihtar yapmadan zor kullanma gibi demokrasiyle bağdaşmayan pek çok uygulamayı kapsayan bu değişiklik asla yasalaşmamalıdır."
"Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", AKP'li milletvekilleri Selami Uzun, Kerim Özkul, Sinan Özkan ve Muharrem Tozçöken'in imzalarını taşıyor. (TK/EÜ)