*Fotoğraf: Emrah Gürel
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği’nin birlikte hazırladığı “Ağustos 2021 İfade, Örgütlenme ve Gösteri Özgürlükleri İhlal Raporu” açıklandı.
Raporda, kolluk güçlerinin ağustos ayında İstanbul ve Diyarbakır birçok kentte 50’yi aşkın basın açıklamasına müdahale ettiği bilgisine yer verildi.
Rapora ilişkin yapılan online modaratörlüğü Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişimi'nden Şanar Yurdatapan yaptı. Toplantıya Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Ankara'dan İHD Temsilcileri ve TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, katıldı.
Üsterci, ağustos ayında ifade, toplama ve örgütlenme özgürlükleri açısından yaşanan ihlallerde olumlu yönde bir değişiklik olmadığını söyledi.
“Kolluk güçlerinin barışçıl toplantı ve gösterilere müdahaleleri yoğunluğunu ve çeşitliğini sürdürdü” diyen Üsterci, “Bu konudaki çarpıcı bir örnek sendika üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan Dilbent Türker isimli işçinin Ankara yürüyüşü sırasında art arda yapılan seri müdahaledir. Polis Dilbent Türker’in yürüyüşüne 1, 2, 3 ve 4 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul’un Küçükçekmece, Kadıköy, Kartal ve Tuzla ilçelerinde müdahale ederek 12 kişiyi gözaltına aldı” dedi.
Erişim engelleri, para cezaları...
Üsterci, yaşanan hak ihlallerinden bir kısmını şöyle sıraladı:
- “Kolluk güçlerinin yaptığı müdahalelerin bir başka odağı ise 30 Temmuz 2021 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin yaşamını yitirdiği ırkçı saldırıyı protesto etmek için daha çok Halkların Demokratik Partis (HDP) tarafından yapılan toplantı ve gösteriler oldu.
- Ağustos ayında öne çıkan bir başka konu ise hak haberciliği yaparak halkı doğru bilgilendirmek isteyen basın mensuplarına/gazetecilere yönelik kolluk güçlerinin ve sivil kişilerin müdahale ve saldırıları oldu.
- Ağustos ayında, başta artan ırkçı saldırılar, yaşanan orman yangınları ve sel felaketleri olmak üzere farklı konularda yapılan sosyal medya paylaşımları nedeniyle çok sayıda kişi gözaltına alındı ve aralarında insan hakları savunucuları, gazeteciler, tiyatro sanatçıları ve vicdani retçilerin olduğu pek çok kişi hakkında soruşturma ve davalar açıldı, hapis ve para cezaları verildi.
- Ağustos ayında internet haberlerine yönelik erişim engeli kararlarında da bir artış görüldü. Sadece bianet.org haber sitesinde yeren alan toplam 141 içeriğe Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından erişim engeli getirildi.
- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından özellikle orman yangınları ilgili haberler ve trajikomik bir şeilde bu tür haberlere ilişkin sansür girişimleri ile ilgili haberler nedeniyle KRT (3 kez), FOX TV (3 kez), Haber Türk (1 kez), Halk TV (4 kez), TR 35 (1 kez) ve TELE 1 (3 kez) kanallarına toplam 17 kez idari para cezası verildi. “
İHD Genel Merkezi'nden Osman İşçi ise; "Sosyal medya paylaşımlarına yönelik soruşturmada olduğu gibi şüpheliler, suç teşkil eden içerikler vb. hususlar hakkında spesifik bilgi verilmemesi baskı ikliminin devam etmesine, korku ikliminin beslenmesine yol açıyor" dedi.
İHD İzmir Şubesi'nden Ahmet İnci de orman yangınlarını sırasında yaşanan saldırıları hatırlattı ve "Yangınlar gerekçe gösteren sivil kişiler, insanların günlük yaşamlarına müdahale ederek çoklu hak ihlalinde bulundular. Bu müdahaleler, özellikle Kürtler üzerinde yoğunlaştı. Araçları ile seyahat eden kişilerin kimliklerine bakarak Kürt illerinden iseler, bu grup tarafından hakaret, tehdit ve darp edildiler" diye konuştu. (RT)