Uygulamalı Podcast Atölyesi'nin ikinci gün oturumunu, İlkan Akgül ve Uraz Kaspar eğitmenliğinde bugün gerçekleştirdik. İkinci gün oturumunda konu ise podcast editlemeydi. Uygulamalı Podcast Atölyesi'ne katılanlar, 23-24 Ocak'ta gerçekleşen Online Podcast Atölyesi'nin katılımcılarıydı.
4 günlük eğitimin sonunda, katılımcılar podcast atölyesinde edindikleri teknik ve teorik bilgilerle, podcast yayıncısı olabilecek donanımı pratik olarak uygulama imkanına erişecek.
Atölyenin ilk oturumu 6 Mart'ta yapıldı. Atölyenin üçüncü ve dördüncü gün oturumları da 13-15 Mart'ta yapılacak.
TIKLAYIN - Podfresh: "Podcast çünkü bağımsız ve özgür"
"Adı kısa olsun"
*Uraz Kaspar
6 Mart oturumunda katılımcılardan ödev olarak, podcast programları için kapak görseli hazırlamaları istenmişti. Katılımcıların podcast programları için hazırladıkları kapak görselleri değerlendirildi.
Uraz Kaspar, kapak görsellerine dair şu önerileri yaptı:
- Podcastinizin adı olabildiğince kısa olsun. Kaydettiğiniz bölümlere başlık verirken de konuyu iyi yansıtan, seo açısından uyumlu, dikkat çeken ve detaylı bir başlık vermeye dikkat ediyoruz.
- Bölümlerinizi isimlendirirken mutlaka detaylı ve özenle seçilmiş başlıklar kullanmak için yazarak ve Google'da başlığınızı aratıp arama sonuçlarında ne durumda olacağınıza bakarak isim vermeye çalışın.
- Podcast başlığında harfler yerine ikon kullanmayı tercih etmiyoruz.
- Görsellerde ikon olarak mikrofon kullanmamayı tercih ediyoruz.
- Podcast programımız mesajı net veriyorsa, eksta sembol kullanmıyoruz.
Daha sonra İlkan Akgül, katılımcılar için örnek bir ses kaydı alarak, Audacity programı üzerinden eidtlemenin nasıl yapılacağını anlattı. Akgül, podcastin ana taşlarından birisinin ses editleme olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"İçerik ne kadar iyi olursa olsun, günün sonunda ses kalitesini ve kurgusunu iyi yansıtmadıktan sonra çok anlamı olmuyor. Bu bağlamda sesi editlemek için özellikle amatörler için Audacity, biraz daha profesyonel ve Adobe programlarına aşina olanlar da Audition programını kullanabilir."
Akgül'ün ardından katılımcılar da, ses editlemeleri yaptı.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.