*Görsel: Greenpeace.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Mayıs ayında atıklarla mücadele için en sık karşılaşılan tek kullanımlık plastik ürünleri 2021 yılından itibaren yasaklayacak düzenlemeye onay verdi.
Buna göre, uygun alternatiflerin bulunduğu tek kullanımlık plastik ürünler, 2021 yılından itibaren piyasalardan yasaklanacak.
Plastik kulak pamukları, çatal-bıçak setleri, tabaklar, pipetler, içecek karıştırıcılar, balon çubukları ve gıda kapları AB ülkelerinde kullanılmayacak.
Atılan binlerce imza sayesinde polietilen atık ithalatının yasaklanmasını başarıldı.
"Şimdi sıra Türkiye'nin pipetlerinde"
"Bu büyük zaferle birlikte artık Türkiye'nin Avrupa'nın plastik atıklarını en çok alan ülke olmasını da önlemiş olduk" diyen Greenpeace yeni bir imza kampanyası başlattı.
Greenpeace Akdeniz, plastik kirliliğiyle mücadelenin burada bitmediğini söyleyerek sesleniyor:
Yarım milyondan fazla kişiyiz ve Avrupa'da kullanımı yasaklanan plastik pipet, bardak, kaşık ve çatalların Türkiye'de de yasaklanmasını istiyoruz. Biliyoruz, bu talebimiz de mutlaka yanıt bulacak.
Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için sen de imza ver.
Avrupa'da nehirleri en çöplü ülkeyiz
Yeni bir araştırmaya göre Avrupa'da nehirlerden sürüklenen çöple deniz kirliliğine en çok yol açan ülke Türkiye. Araştırmacılar deniz kirliliğine yol açan başlıca etkenin ise plastik kullanımı olduğuna dikkat çekiyor.
- NOT: Avrupa'daki 42 nehirden okyanusa giden çöpleri inceleyen bir araştırmaya göre, Avrupa'da nehir çöpüyle denizleri en çok kirleten ülke Türkiye. Araştırma sonuçları Nature Sustainability dergisinde yayınlanmıştı.
Greenpeace Akdeniz, "Marmara Denizi'ni saran deniz salyası krizi de bize gösteriyor ki denizlerimizi tehdit eden çok fazla sorun var. Geç olmadan her önlemi almalıyız. Plastik kirliliğiyle mücadele de bunların başında geliyor" diyor ve çağırıyor:
İmza ver, tek kullanımlık plastikler yasaklansın.
(PT)