* Görsel: Canva
Haberin İngilizcesi için tıklayın
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye sahillerindeki atıkların küresel bir metodolojiye göre toplanıp tasnif edilerek deniz kirliliği hakkında bilimsel veri edinmeyi hedefleyen yurttaş bilimi projesi "Sahil Sahiplen Programı"nı başlattı.
Dün (20 Haziran) tanıtımı gerçekleşen programın örnek uygulaması olarak İstanbul Erenköy Plajı'nda atık toplama ve tasnif çalışması gerçekleştirilerek elde edilen veriler değerlendirildi.
Tunus ve Yunanistan iş birliği
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından geliştirilen "Adopt a Beach" yurttaş farkındalığı kapsamında gerçekleştirilecek deniz çöpü izleme süreci, Yunanistan Deniz Araştırmaları Merkezi (HCMR) tarafından kullanılan yönteme göre yapılacak.
Akdeniz Havzasında plastik kirliliği sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilecek olan proje WWF-Yunanistan, WWF-Tunus ve WWF-Türkiye iş birliğinde yürütülecek.
"Sahil Sahiplen Projesi" hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Her yıl 20 milyon ton plastik
Plastik kirliliği sadece doğayı değil, aynı zamanda halk sağlığını da etkileyen önemli bir sorun.
WWF-Türkiye'nin hazırladığı Ocak 2022'de yayımladığı "Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri" araştırmaya göre, 2050 yılına kadar denizlerde balıktan çok plastik olacak.
Her yıl 20 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. Sadece Türkiye denizlerine bile yılda 24 bin ton plastik karışıyor.
(TY)