Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye’nin 2018 yılında sadece İngiltere’den ithal ettiği plastik çöp miktarının 100 bin ton olduğuna dair haberlerin üzerine Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, plastik çöp ithalatı konusunu TBMM’ye taşıdı.
Benzer soruları İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan da ekim 2018'de sormuştu.
Bülent Şık yazmıştı?
Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanmak üzere verilen soru önergesinde Bülent Şık’ın bianet’te 30 Nisan 2019 günü yayınlanan “Beka Sorununu Nerede Aramalı?” başlıklı makalesinden alıntılar yapıldı.
“Akademisyen Bülent Şık, PVC ile ilgili şu bilgileri vermektedir: ‘PVC bünyesinde bulunan yüksek orandaki fitalat bileşikleri başta olmak üzere içerdiği çok sayıdaki toksik kimyasal nedeniyle çevre ve insan sağlığı için en tehditkâr, depolanması en sorunlu ve maliyetli plastik çöplerinin başında geliyor. Yakma bazı ülkelerde uygulanan bir kurtulma yöntemi olsa da PVC çöpünü yakarak imha etmek açığa çıkan kanserojen kimyasallar ve yüksek miktardaki hidroklorik asit nedeniyle çeşitli sorunlar içeriyor. Hidroklorik asit çok kuvvetli bir aşındırıcı madde olmasının yanı sıra asit yağmurlarına da neden oluyor’.”
Türkiye'ye plastik çöp gönderen ülkeler
Türkiye’ye plastik çöp ihraç eden ilk 10 ülke ise sırasıyla şöyle: İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya.
Bu arada İngiltere PVC esaslı plastik malzemelerin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle üretimini azaltmaya ve kullanımını sınırlamaya yönelik yaptırımlar getirme çalışmaları yapıyor.
Yanıt bekleyen dört soru
Bu bağlamda Murat Bakan’ın TBMM gündemine getirdiği sorular şöyle:
1 – Çok sayıda tehlikeli kimyasal madde içeren ve yaygın bir kirliliğe yol açma potansiyeli olan plastik çöpleri neden ülkemize ithal edilmektedir?
2 – Ülkemize ithal edilen plastik çöpler ne şekilde değerlendirilmektedir?
3 – Ülkemize ithal edilen plastik çöpün içinde PVC esaslı plastik malzemelerin miktarı nedir?
4 – Depolanması maliyetli olan ve geri dönüşüm oranı da son derece düşük olan PVC esaslı plastik çöpü ülkemiz tarafından ne şekilde değerlendirilmektedir?