Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) gerçekleşen sempozyumun açılışına Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Orman Bakanı İrsen Küçük de katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Kadri Şaman yaptı. Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu'nun Mersin'deki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi verdiği açılış töreninde, KKTC Tarım Bakanı İrsen Küçük de, Mersin-Antalya ve KKTC arasında gerçekleşen tarımsal işbirliğinden söz etti.
Güçlü: Tarım Bilgi Sistemini kurmalıyız
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, tarım sektörünün sorunları ile ülke sorunlarının ayrılamayacağını vurguladı. Türkiyede tarım sektörünün 1980 yılından sonra gerilemeye başladığını belirten Güçlü, 2001 yılında en kötü dönemin yaşandığını söyledi.
Tarımla birlikte hayvancılığın da çöküş içinde olduğunu belirten Güçlü, Hükümet ve bakanlık olarak sorunları çözdük ya da şu gün çözeceğiz diyemeyiz. Sorunlar, hemen çözülecek türden değil dedi.
Güçlü, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki sorunların çözümü için kısa vadede çiftçi desteklerini sürdürdüklerini, uzun vadede ise Tarım Bilgi Sistemi kurulması gerektiğini söyledi.
Güçlü, 2001-2002 yılında verilen verilen 700 milyon dolar desteği bu yıl 2 milyar dolara çıkardık. Uzun vadede öncelikle Tarım Bilgi Sisteminin kurulması gerek. Biz, tarımda çalışan insan sayısını, üretim alanlarını, kritik ürünlerdeki rekoltelerimizi tahminlere dayalı konuşuyoruz. Tarımı sağlam verilere dayanan bir bilgi sistemine kavuşturmamız gerek. Aksi halde en başarılı tarım politikaları bile başarısız olacaktır" diye konuştu.
Türkiyenin ekonomik sorunlarını aşabilmek için ihracata yönelmek ve döviz girdisini artırmak gerektiğini savunan Güçlü, Bunun için neyi, ne kadar, nasıl üreteceğimizi planlamamız gerekiyor. Bu konuda bilgisi olan herkesle birlikte hareket etmeliyiz dedi.
Şaman: Gıda analiz laboratuarını biz işletelim
MTSO Başkanı Şaman ise, Tarım Bakanlığının Avrupa Birliği (AB) desteğiyle altı ilde gıda analiz laboratuarları kuracağını belirterek, Tarım Bakanı Sami Güçlüden Mersinde kurulacak laboratuarı sektör temsilcilerinin kurduğu şirketin işletmesini istedi.
Satıcı: Pazara yönelik üretim yapmalıyız
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Satıcı ise, Türkiyede üretilen 40 milyon ton sebze ve meyvenin ancak 1.5 milyon tonunun ihraç edildiğini hatırlatarak, Pazara yönelik üretim yapmalıyız. Pazarı olmayan üretim yapmak, üretici ve ihracatçıya zarar veriyor dedi. (BB)