En küçük plaj giysisinden daha küçük
Bikiniye benzer iki parçalı kadın giysileri ilk kez MS 1600 yıllarında yapılan resimlerde görünüyordu. Ama modern anlamda bikini ilk kez 1946 yılında Fransa'da Cannes'da ortaya çıktı. Cannes'lı modacı Jacques Heim "Dünyanın en küçük plaj giysisi " sloganıyla Atome adını verdiği tek parça bir mayoyu üretti. Aynı yöreden bir makine mühendisi ise üç hafta sonra bir başka giysi üretti. Atome'u ikiye böldü ve "Bikini: Dünyanın en küçük plaj giysisinden daha küçük bir plaj giysisi" sloganıyla kendi tasarımını vitrinlere taşıdı. Tabii, kıyamet koptu. Çünkü tutucu çevreler böyle bir tasarımı müthiş bir ahlaksızlık ve toplumsal çöküntü, diye yorumladılar.
Başkasının karısında ve kızında görmek koşuluyla iyi
ABD bikiniyi Fransızlar'a göre daha geç ve güç kabullendi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında bikiniyi Fransızların üstün zevklerini yansıtan bir bağımsızlık bayrağı olarak yorumlayanlar çıktı. Bikini artık toplumsal ve siyasi bir simgeydi. Siyasi açılımı, özgürlükçü hareketlerle ve cinsel devrimin yarattığı sarsıntıyla çakışıyordu. 1950'lerde bikiniye hazır olmayan ABD toplumunda erkeklere yönelik bazı şakalar baş göstermişti. Bir dergi bu konuda yaptığı yorumda "Fransız bikinisi Amerikan erkeğinin başkasının karısı veya kızında olmak koşuluyla en çok görmek istediği şey" diyordu.
Bikini ABD'ye ancak 1960'larda sinema filmleri ve pop şarkılarının sayesinde girdi. ABD kamuoyu ikiye bölündü: Bikini yanlıları ve bikini karşıtları.
Yitik gençliklerin simgesi
Bugün bikininin toplumsal ya da siyasi bir açılımı yok. Bazı modacılara göre bikini giymek, kadınların gençlik fikriyle ilişkileriyle bağlantılandırılabilir. Bir modacı "Bikini annelikle çok ilintili" diyor. "Çocuk yapıp yapmama kararınızla ve biyolojik takviminizle ilgili bir giysi. Bir çok erişkin kadın, bikiniyi yitik gençliklerinin simgesi gibi görüyor."
Bir başka modacı ise "Bikini seçerken nereye kadar açılacağınıza karar vermek elinizde," diyor. "Alt kısmı kalçaları bütünüyle örten, erkek şortu gibi görünen türlerden, arkası ipli tangalara kadar elinizde pek çok model var. Sportif olmak isterseniz üstü bustiyer gibi olanları tercih edebilirsiniz. Tankini gibi ortadan birleşmeli modeller de gayet yaratıcı."
Bikininin 1990'lardaki hızlı dönüşü ise, 70'lerin retro hareketiyle bağlantılı. Artık her yaştan kadın bikini giymek istiyor. Hem ıslak mayoyla göbeğini üşütmemek için hem de belki daha genç ve formda göründüklerini düşündükleri için.
Bikininin kısa tarihi
1946-İlk bikini Fransız plajlarında görünür. ABD'de çıkan dergiler bikininin "Bir genç kızın annesinin kızlık soyadı hariç her şeyini açığa çıkardığını" duyururlar.
1947-ABD'li bir terzi Double Dare adını verdiği, bacak üstleri kasıklara doğru fazlaca oyuk bir mayo modelini piyasaya sürer.
1949-ABD'de proto bikini üretilir. Ancak bu ilkel modelin üstü tam tutturulamaz. Kadınlar denize dalar dalmaz, bikininin üstü cumburlop düşer.
1950-Brian Hyland'ın "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" şarkısı dillerden düşmez. Yeni Dünya bu şarkıyı dinleyerek bikiniye psikolojik olarak hazırlanır.
1963-Annette Funicello ve Fankie Avalon'ın başrollerini paylaştığı Beach Party adlı gençlik filmi bikiniyi dünyaya tanıtır. Artık gençlik filmleri ve pop şarkılarının odağında bu küçük giysi vardır. Newsweek o yaz "Beş yıl sonra kadınlar denize üstsüz mü girecekler yani?" diye manşet atar.
1964-Modacı Rudi Gernreich Newsweek'a yanıt olarak ilk üstsüz deniz giysisini tasarlar. Kreasyonunu sonradan vecizleşecek şu sözlerle savunur: "Seksilik insanın giydiğinde değil, içindedir."
1990'lar-Bikini yarışmaları ve tanıtımları müthiş ilgi çeker. Çok izlenen televizyon dizilerinde görünen pek çok kadının yegane kostümü bikini olur. (Bakınız; Sahil Güvenlik) Bikininin ellinci yaşı kutlanırken, The History of The Bikini adlı 60 dakikalık belgesel film piyasaya sürülür.