Diyarbakır'da 98 örgüt ortak bir açıklamayla silahların susacağı bir ortamın yaratılmasını istedi.
Aralarında baronun, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, hak örgütlerinin, sendikaların da bulunduğu kurumların bugünkü açıklamasını Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu okudu. Ensarioğlu, PKK'nin baskısı üzerine metnin değiştiği iddialarına karşılık "Biz hiç bir tehdide maruz kalmadık. Ayrıca nereden olursa olsun böyle bir tehdit gelirse hiç birimiz kabul etmeyiz” dedi.
Memur-Sen üç gün boyunca yapılan görüşmelerle oluşturulan metinden imzasını çekti.
Ensarioğlu, “Bize göre MHP ve BDP de çözümde aktif rol oynamalıdır. İsimleri söylemek istemiyoruz. Kim olursa olsun herkesin müdahil edilmesini istiyoruz” dedi.
Hükümete eleştiriler
Açıklamada son bir yılda çözüm için ortaya çıkan fırsatın heba edildiği vurgulandı. Özetle demokratikleşme yasalarının çıkmadığı, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmadığı, seçim ve siyasi partiler yasasında reform yapılmadığı belirtildi.
Ayrıca, hükümetin hazırladığı anayasa taslağının demokratikleşmeye hizmet etmediği; Kandil ve Mahmur'dan gelen "barış grubu" üyelerinin tutuklanmasının da şiddete zemin hazırladığı söylendi.
PKK: Tek taraflı ateşkes olmaz
PKK'nin çatı örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) ise şu an tek taraflı ateşkes istemenin "anlamlı olmadığını" söyledi.
Fırat Haber Ajansı'na göre, KCK yönetimi dün yaptığı açıklamada "Ateşkesin gereklerini yerine getirmeyen biz değil, devlet ve hükümetin kendisidir. İkna edilmesi gereken ve çağrı yapılması gereken taraf Türk Devleti ve AKP hükümetidir. (...) PKK’den tek taraflı ateşkes istemek insafsız bir egemen güce teslim olmayı salık verme anlamına gelmektedir ki, insan haklarından yana barışsever hiçbir çevrenin böyle bir girişimde bulunmaması gerekmektedir" dedi.
KCK, "güven artırıcı somut adımlar" olmadan çatışmanın sonlanmayacağını söyledi.
PKK 1 Haziran'da ateşkes kararını kaldırdı. Son iki ayda PKK saldırıları ve mayın patlamalarında 40'a yakın asker öldü. Saldırılarda siviller de hayatını kaybetti; Güneydoğu dışında İstanbul ve İskenderun'da da saldırılar gerçekleşti. Askeri operasyonlar da yoğunlaştı.
Hükümet "terörle mücadelenin kararlılıkla yürütüleceğini" söylüyor. Geçiğimiz hafta da Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye Odalar Borsalar Birliği gibi örgütler silahlar sussun çağrısında bulunmuştu. (TK-EÜ)