"Ölen askerler için törenler düzenleniyor, ağıtlar yakılıyor; ama hayatta ve PKK'nin elinde olan sekiz asker için kimse kılını kıpırdatmıyor."
21 Ekim'de Hakkari Dağlıca'daki çatışmadan sonra PKK'nin elinde olan sekiz askerden üçünün ailesinin başvurduğu Milletvekili Akın Birdal bunları söylüyor.
Bugün (1 Kasım) Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda sekiz askerin serbest bırakılması için neler yapılabileceğine dair konunun gündeme geldiğini anlatan Birdal, Komisyon'da uzun tartışmaların ardından konunun Meclis Dilekçe Komisyonu'na havale edilmesiyle yetinildiğini söyledi.
Komisyon Başkanı Zafer Üskül de, toplantının ardından yaptığı açıklamada, askerlerden Mehmet Şenkul'un babası Ali Şenkul'un komisyonlarına yaptığı başvurunun, "aidiyeti nedeniyle" Dilekçe Komisyonu'na havale edildiğini söyledi; "Bunu sağlayacak araçlarımız yok" dedi.
Birdal: Bu bir vicdan işidir
Komisyonda, başvurunun Başbakan'a da gönderilmesinin konuşulduğunu ama kabul edilmediğini ve karara muhalefet şerhi koyduğunu aktaran Birdal şunları söyledi:
"Sekiz askerin serbest bırakılması için ne yapılabileceği hiç konuşulmadı. Oysa öncelikli sorunumuz bu olmalı. Bu bir vicdan işidir. Askerlerin serbest bırakılmaları konusunda her türlü girişimde bulunulmalı. Yaşam haklarının korunması gerekiyor. Çünkü çatışmalar sürüyor. Aynı zamanda PKK'nin de askerlerin bütün haklarına saygı göstermesi gerekiyor."
"Aileleri kaygılı"
Sekiz askerden İrfan Beyaz, Ramazan Yüce ve Mehmet Şenkul'un ailelerinin kendisine başvurduğunu, çocukları hakkında bilgi alamadıklarını, yetkililerin de bilgi vermediğini, kaygılı olduklarını ileten Birdal "Çocukları hakkında bilgi ve serbest bırakılmaları için girişim istiyorlar" dedi.
"İnsani girişimlerle askerler serbest kalabilir"
Birdal, sekiz askerin kurtarılması için sınır ötesi operasyon yapılması gibi görüşlere karşı çıkıyor:
"Böyle bir operasyonun insan hakları, uluslararası hukuk açısından hiçbir gerekçesi olamaz. Ayrıca sekiz kişiyi kurtaralım derken binlerce kişinin ölüme gönderilmesi söz konusu.
"İnsani girişimlerle askerlerin serbest bırakılması sağlanabilir. Bu daha önce oldu. Heyetler gidip askerleri alıp getirdi."
Birdal'ın sözünü ettiği kendinin de İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı olarak içinde yer aldığı, PKK'nin elindeki sekiz askerin serbest bırakılmasını sağlayan 1996'daki heyet.
"Yine sekiz asker PKK'nin elindeydi. Yine çatışma bölgesiydi. Ailelerin çalmadığı kapı kalmamış, ama sonuç alamamışlardı. O zaman Refah Partisi Milletvekili olan Fethullah Erbaş, ve ailelerin başvurduğu İHD ve MAZLUMDER'den heyet oluşturuldu. Peşmergelerin yardımıyla örgütle ilişkiye geçildi. İlk başvurumuzda sonuç alamadık. İki ay sonra askerler alınıp gelindi.
"İlk girişimimizde hakkımızda 'yardım ve yataklık'tan dava açılmıştı. Ama askerleri alıp geldiğimiz gün beraat etmiştik. Özetle askerler sivil girişimle serbest bıraktırabilir." (TK/NZ)