PKK'nin çatı örgütü Koma Civaken Kurdistan (KCK), "Kürt sorunun barışçıl yollardan çözümü için" 13 Nisan'da ilan ettiği ve bugün sona eren çatışmasızlık sürecini 15 Temmuz'a kadar uzattığını açıkladı.
Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, PKK "meşru müdaafa" dışında saldırıda bulunmayacak. Silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) nisandan bu yana aldıkları karara uyduğunu iddia eden KCK, "operasyonların durması ve olumlu adımların atılması halinde çatışmasızlık kararını 1 Eylül'e uzatacaklarını" söyledi.
PKK, son olarak Diyarbakır ve Hakkari'de askerlere yönelik patlayıcılı saldırılar gerçekleştirmişti. DTP eşbaşkanı Ahmet Türk "çözüm için ellerin tetikten uzak durması gerektiğini" söylemiş; Diyarbakır'da 72 örgüt PKK'ye çatışmasızlık kararını uzatması çağrısında bulunmuştu.
"Çatışma sertleşecek"
Öte yandan HPG komutanı Nurettin Sofi, dün yaptığı açıklamada Koma Civaken Kurdistan'ın (KCK) alacağı karara uyacaklarını fakat tek taraflı ateşkesin ardından "hükümet ve ordu tavır değiştirmediği takdirde sürecin sertleşeceğini" söyledi.
ANF'ye konuşan Sofi, "Mecburen direnme savaşını yürütmek zorunda kalacağız. Bu savaşta kuşkusuz 1 Haziran’dan bu yana olduğu gibi olmaz. Başka bir süreç gelişecektir" dedi. Sofi, çatışmayı "tüm Türkiye'ye yayacaklarını" belirtti. Sorulara cevap veren Sofi, PKK'nin Sri Lanka'daki Tamil Kaplanları gibi yenilmeyeceğini; farklı tarihsel geri planlara sahip olduklarını söyledi. Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik "saldırıları" da "Kürt halkının iradesine" yönelik olarak algıladıklarını söyleyen Sofi, "saldırılar devam ettiği takdirde" sadece meşru müdaafa değil "misilleme"de de bulunabileceklerini belirtti. Sofi, son haftalarda Diyarbakır ve Hakkari'de askerlere yönelik patlayıcılı saldırıların da "müdaafa" olduğunu öne sürdü.
Ordunun operasyonlarını sürdürdüğünü vurgulayan Sofi, Genelkurmayla hükümetin aynı düşündüğünü, "yumuşak bir hava" oluşturmaya çalıştıklarını ama bunun "siyaset" olduğunu belirtti. Sofi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarının da pratik bir karşılığı olmadığını söyledi.
Çözüm baskısı
29 Mart yerel seçimlerinden DTP güçlenerek çıkmış, hükümet ve ordu bunu tepkiyle karşılamıştı. Ardından gelen DTP'ye yönelik operasyonda 52 kişi tutuklandı. Öte yandan Milliyet yazarı Hasan Cemal'in Kandil'de Murat Karayılan'la yaptığı röportajın yarattığı tartışma ortamı, Cumhurbaşkanı Gül'ün iyimser mesajları vardı. PKK'nin ateşkesinin sonuna gelirken Çukurca'da düzenlenen patlayıcılı saldırıda altı asker öldü. Son olarak Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri PKK'ye ateşkesi uzatma çağrısı yapmıştı.
PKK, lideri Abdullah Öcalan'ın 1999'da yakalanmasının ardından 2004'e kadar çatışmasızlık ilan etmiş, tüm güçlerini Türkiye dışına çıkardığını açıklamıştı. (EÜ)