Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, hafif silah ticaretinin çocuk askerliğini besleyen önemli bir neden olduğunu söyledi.
Geçen hafta New York'ta silah ticaretinin toplumsal etkilerini tartışmak üzere toplanan uzmanlar, bugün 95 ülkede 600 firmanın hafif silah ürettiğini, "kimseye karşı sorumlu olmayan insanlara silah satan" özel dağıtımcıların erişiminin de yaygınlaştığını belirtti.
BM çocuklar ve silahlı çatışmalar yetkilisi Radhika Coomaraswamy "Birçok kişi 1970-2000 arasında hafif silahların yaygın ve ulaşılabilir hale gelmesini çocuk askerliğinin yaygınlaşmasıyla bağlantılandırıyor" dedi.
"Bugün kalkınmakta olan birçok ülkede 5 dolar karşılığında çalışan bir silah bulabilirsiniz. Bir çocuğun bugün dünyada en yaygın kullanılan hafif silah olan AK-47'yi kullanmayı öğrenmesi ortalama 40 dakika alıyor."
Toplantıda konuşan BM Silahsızlandırma İşleri Yüksek Temsilcisi Sergio Duarte de "hükümetler halklarının güvenliğini sağlayamazsa, insanların adaleti kendilerinin arayacağını ve silaha yöneleceğini" söyledi.
"Bu gibi durumlarda ergenlere ve çocuklara özel dikkat göstermek gerekir. Güvenlik ihtiyacı karşılanmadığı sürece, hafif silahların toplum üzerindeki olumsuz etkisi nesillerce sürecek."
Eski çocuk asker Emmanuel Jal da, Kenya'ya kaçıp uluslararası alandan tanınan bir şarkıcı ve hak savunucusu olmadan önce Sudan'ın güneyinde beş yıl boyunca nasıl savaştırıldığını anlattı.
"Bu yolu seçtim çünkü ülkemde savaş var ve televizyonu her açtığımda hala aynı şeylerin sürdüğünü görüyorum.
BM Çocuklara Yardım Fonu'nun bu yıl yayınadığı özel rapora göre beş ülkeden biri kız çocuklarını çocuk asker olarak kullanıyor. 100 bin kız çocuğu dünyanın farklı yerlerindeki çatışmalarda savaşıyorlar ve 20 milyonu savaş bölgelerinde okul ve eğitim olanaklarından yararlanamıyor.(EÜ/EZÖ)