Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, iki pilot hakkında birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmalarına neden oldukları gerekçesiyle taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan soruşturma başlattı.
Hastanedeki tedavileri biten pilotların ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi.
Pegasus Hava Yolları’nın 5 Şubat 2020'de İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli uçağının İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmasıyla ilgili bugün bir basın toplantısı düzenlendi.
TIKLAYIN - İzmir-İstanbul Uçağı Sabiha Gökçen'de Pistten Çıktı: 3 Ölü
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane’nin sözcülüğünde gerçekleştirilen basın toplantısında olayla ilgili bilgiler paylaşıldı.
"180 kişi hastanelere sevk edildi"
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane şöyle dedi:
“Kaza sonucu maalesef 3 misafirimiz hayatını kaybetti. 174 misafirimiz ve 6 mürettebatımız toplam 180 kişi çeşitli hastanelere sevk edildi. Yaralı misafirlerimizin tedavileri farklı hastanelerde devam ediyor ve durumlarını yakından takip ediyoruz. Kazada hayatını kaybeden misafirlerimize Allah'tan rahmet, aile ve yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Tüm acıları dindirmek için bize düşen her çabayı fazlasıyla sarf edeceğiz.”
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Pegasus Genel Müdürlük ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 3 kriz merkezi kurulduğunu ifade eden Mehmet T. Nane, şöyle konuştu:
“Alanlarımızdaki kriz merkezleri il valilerimiz tarafından yönetildi. Biz de Pegasus Hava Yolları kriz ekibi olarak saat 18:36 itibarıyla Pegasus Genel Müdürlük binasında toplandık. Bu ekip içerisinde benimle beraber acil durum yönetim el kitabında yer alan tüm üst yönetim ve kritik bütün departmanlardan farklı görevlerde çalışan arkadaşlarım yer alıyor. Toplam 18 kişi olarak görevimizin başındaydık. Acilen durum değerlendirmesi yaptık ve mevcut durumu ortaya koyan tespitler ışığında acil durum planımızı devreye soktuk. Aile destek ekiplerimizi hastanelere yönlendirdik. Ben de akabinde Sabiha Gökçen’de kurulmuş olan kriz masasına hareket ettim.”
“Resmi otoritelerle koordineli bir şekilde çalışıyoruz”
Mehmet T. Nane, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu süreçte tüm resmi otoritelerle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi sivil havacılık, regülasyonları ve kuralları diğer sektörlere göre çok daha katı olan bir sektör. Kaza gerçekleştiği andan itibaren otoriteler devreye giriyor. Biz de buna uygun olarak süreci yönetiyoruz. Buna yapılacak ilk açıklama dahildir. Aklınızda kazanın sebebi ve detaylarına dair birçok soru olduğunu biliyorum. Halihazırda T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu tarafından gerekli incelemeler başlatıldı ve devam ediyor.”
‘Uçaklarımızın yaş ortalaması 5.3 sene’
“Uluslararası ve ulusal otoritelerin belirlemiş olduğu kural ve gerekliliklere tam uyumlu olarak çalışılmaktadır. Pegasus Hava Yolları olarak, kurulduğumuz günden bugüne kadar önceliğimiz misafirlerimizi bir noktadan diğer bir noktaya emniyetle ulaştırmak olmuştur. Bu çerçevede sizlerle şu bilgileri paylaşmak istiyorum.
"Tüm süreçlerimiz, pilot işe alımdan teknik bakıma ve eğitime kadar T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ve uluslararası regülasyonların tüm gerekliliklerine uyumludur. Emniyet Yönetimi Sistemimiz, Avrupa standartlarının üzerinde, regülasyon gerekliliklerinin tümünü karşılayan ve yüksek emniyet kültürünü otomasyon ile destekleyen yapıdadır.
"SAFA olarak adlandırılan, Avrupa Birliği emniyet takip programı senelik skorumuz Avrupa Birliği standartlarının üzerindedir. Tüm pilotlarımız risk almamaları, stabil yaklaşmaları ve risk görülüyorsa pas geçmeleri, gerektiğinde yedek meydana devam etmeleri için teşvik edilir.
"Bu uygulama ve kurallarımız, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir. Uçaklarımızın yaş ortalaması 5.3 senedir ve teknik güvenilirlikleri çok yüksektir. Uçaklarımızın bakımları ve uçuşa elverişlilikleri yakından takip edilir ve regülasyonlara tam uyumluluk içerisindedir. Bu tür olaylar, sadece bir nedenle değil, birçok faktörün arka arkaya bir araya gelmesiyle oluşur. Bu nedenle, kaza inceleme sürecinde, varsa üzerimize düşen geliştirme ve iyileştirmeleri yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır.” (EMK)