Parti yetkilileri, önceki pişmanlık yasalarının başarısızlığını hatırlatarak genel siyasi bir affın gerekli olduğunda birleşiyor. Görüşler şöyle:
Yerlikaya: 'Pişmanlık' İtirafçı yaratıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sinan Yerlikaya:
Yasa şimdiye kadar çok kez uygulandı, şimdiye kadar bundan yararlananlar daha çok itirafçı olup, başkalarına zarar verdi, bunun çok fazla örneğini gördük. Bu nedenle siyasi genel affın çıkarılması gerekiyor. Bu yasa toplumun her kesiminin yararlanacağı bir yasa olmalı. Biz parti olarak AKP'nin bunun düzenlemesini bekliyoruz, meclise gelmesi durumunda bu yönde taleplerimiz olabilir.
Bekaroğlu: Toplumda konsensüs var
SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu:
"Şimdiye kadar yapılan pişmanlık yasalarında barışa yönelik herhangi bir sonuç alınamadı. O nedenle bunda da farklı bir sonucun olacağını düşünmüyorum. Eğer Türkiye bir barış ortamı istiyorsa bunu pişmanlık yasası ile değil, genel siyasi af ile gerçekleştirebilir.
Bekaroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Türkiye'de konsensüs yok açıklamasına için "hayır, insanlar arasında bir konsensüs oluşmuş durumda, burada önemli olan devletin ne yapmak istediği. Siyasi irade isterse bunu gerçekleştirebilir"
Karakaş: Barış yasası da denebilir
YTP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş:
"Ben pişmanlık yasasının çözüm olacağını düşünmüyorum. Türkiye'de hazır silahlar susmuşken gerçekten hem demokratik ortamı geliştirmek gerekir, hem de herkese demokrasi içerisinde kendisini siyasi olarak ifade edeceği bir olanak sağlamak gerekir. Bu geniş siyasi bir af da olabilir, ya da adına "af" denmek istenmiyorsa bu bir "barış yasası" olabilir. Bir "yeniden yapılanma yasası" olabilir, yani isim bulunabilir. Önemli olan barışçıl, demokratik siyaseti herkes için olanaklı kılmaktır ve böylece de birlikte yaşamayı güvenceye almaktır.
Şu anki taslakta, bir kesimi yasadan yararlandırmak, bir kısmını dışarıda bırakmak çözüm olmaz. Bunun genel bir kapsamının olması gerekir. Biz bunu eskiden beri savunuyoruz. Kamuoyunda görüşlerimizi bildirerek bunun oluşmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz."
Sönmez: Siyasi afta ısrarlıyız
DEHAP Genel Sekreteri Nurettin Sönmez:
"Biz pişmanlık yasasının bir çok kere denendiği halde bir işe yaramadığını, bu nedenle de gerçek barışın gerçekleşmediğini biliyoruz. Bunun için gerçek bir barışın genel siyasi afla sağlanabileceğini ısrarla söylüyoruz. Pişmanlık yasasının neyin pişmanlığı olduğu konusunu açıklamaları gerekiyor. Dışişleri bakanı Gül, son olarak buna "barış projesi" yönünde açıklama yaptı. Bunu olumlu buluyoruz. Ama pişmanlık yasası adı altında yürürlüğe konmasının barışa hizmet edeceğine inanmıyoruz."
Tüzel: Herkesi kapsamalı
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel:
"Adı, çerçevesi, kapsamı ne kadar genişletilirse genişletilsin "pişmanlık yasası" tarzında bir düzenlemenin Kürt sorununun çözümüne hizmet etmeyeceği ortada. Zaten mesele ülkemiz açısından bir takım silahlı unsurların silahsız bir şekilde ülkeye dönüşünü sağlamak da değil. Kürt sorunu bunun çok da ötesinde, diliyle kültürüyle, siyasal özgürlükleriyle, örgütlenme haklarıyla komple bir mesele.
ABD'nin bu konuyu Türkiye için hep bir baskı unsuru olarak kullanma durumu var. Gerçek anlamda çözüm, kardeşliği geliştirici politikalar üretmekte. Bunun için de pişmanlık yasası değil, siyasi genel af. Bir kesimi dışarıda bırakarak da değil, ta 12 Eylül'den bu döneme cezaevinde kalan insanları da kapsayacak şekilde siyasi genel af olmalı."(HA/NK/BB)