Fotoğraf: MA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki Yaşar Aslan, 30 yıllık cezasını tamamlamasına rağmen tahliye edilmedi. Gerekçe, şartlı tahliyeyi değerlendiren İyi Hal Kurulu’ndan onay alamaması.
MA’nın haberine göre, Aslan’ın tahliyesi, İyi Hal Kurulu’nca “pişmanlık göstermediği” gerekçesiyle ikinci kez ertelenerek 3 ay daha uzatıldı.
27 Aralık 2022’de tahliye olacaktı
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduğu sırada Aralık 1992’de siyasi gerekçelerle gözaltına alınan Aslan, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanarak, müebbet hapse mahkum edildi.
27 Aralık 2022’de tahliye olması beklenen Aslan, kurul kararında “pişman olmadığı gerekçesiyle” şartlı tahliye hakkını kullanamadı, tahliyesi 3 ay ertelendi.
En son 27 Mart’ta Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nda değerlendirmeye tabi tutulan Aslan’ın infazı aynı sebeple ikinci kez, yine 3 ay olmak üzere ertelendi.
MA’ya konuşan kardeşi Müslüm Aslan “Bu tamamıyla zamana yayılmış keyfi tutumlarla beslenen bir işkencedir. İnsan hakları dernekleri ve kendini demokrat, ilerici ve aydın olarak tanımlayan insanlar, artık yaygınlaşan ve zindanda kurulan kendi başına buyruk mahkemelerin tavırlarına ‘dur’ diyerek, tepkilerini koymalılar” dedi.
Bakanlığa dilekçe yazması da "gerekçe"
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Aslan’ın tahliyesinin geciktirilmesine dair Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvuru yaptı. “İşlemiş olduğu suça bakış açısı, daha evvel disiplin cezası almış olması, Adalet Bakanlığı’na dilekçe vermiş olması, disiplin cezası kaldırıldıktan sonra yeniden disiplin cezası işlememiş olmasının” infaz ertelemeye gerekçe sayıldığını söyledi.
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da bugün verdiği önergesinde hukuksuzlukları şöyle anlattı:
“İnfazının ertelenmesine, Aslan’ın Adalet Bakanlığı’na yazdığı dilekçeler ile kardeşinin Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki bir başka tutuklunun ziyaretçi listesinde bulunması da gerekçe gösterildi.
Tutuklandığında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Aslan, hükümlülüğünün çeşitli aşamalarında değişik tarihlerde birden fazla dilekçe ile Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığına müracaat ederek cezasının infazına müteakip 5806 sayılı Öğrenci Af Yasasından yararlanmak istediğini belirtmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurulu kararında 'hükümlünün hukuk fakültesi öğrencisi olduğunun somutlaştırılamadığı' belirtildi.
Aslan’ın avukatlarının İdare ve Gözlem Kurulunun infaz erteleme kararına yaptıkları itiraz için İnfaz Hakimliği, kararda imzası bulunan savcıdan mütalaa istedi. Tüm hukuksuzlukların yanında bu durum bile başlı başına cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin ve keyfi tavırların açık göstergesidir.”
İyi Hal Kurulu nedir? |
7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un “Hükümlülerin değerlendirilmesi ve iyi hâlin belirlenmesi” başlıklı 89. maddesinde geçen yıl Nisan ayında yapılan değişiklik, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre oluşturulan İyi Hal Kurulu’nda, savcı ve hapishane görevlileri, mahpusun şartlı tahliye tarihi öncesinde rapor hazırlıyor ve değerlendirmede bulunuyor. Siyasi mahpuslarda, “pişmanlık”, “itirafçılık” gibi kriterler de değerlendirmeye alınıyor. Kurulda baro görevlisi veya hükümlünün avukatı bulunamıyor. Bu süreç iki kez uygulanabiliyor ve her seferinde 6 ay olmak üzere şartlı tahliye tarihi 1 yıla kadar ertelenebiliyor. |
(AS)