“Tezgâh, sadece yolcuları değil, geleni geçeni karşılıyordu. Gezineni, komşu esnafı, işçiyi, işsizi, güçsüzü; herkesi. Azucena, iç sesini hızla yitiren mahallenin gurur kaynağı olmuştu. Bu yüzden kimse dokunmuyordu soluk kaldırımın üstüne konan bu tuhaf ama güzel çiçeğe. Üstelik bu dağıtım noktasında para alışverişi olmadığı için mali kontrol tehlikesi de yoktu. Paranoyak grubunun korktuğu şey başkaydı. Tezgâhın işlevi sadece meyve sebze sepetlerini sahiplerine dağıtmak değildi çünkü.
“Yolların, dehlizlerin, masalların, mavilerin garip ve divane hikâyeleri... Ağaçların dili, kaçak aşklar ve tatlı gülüşler. Pınar Selek, dünyayla savaşı, yediveren bencillikle uğraşı anlatıyor. Toprakla, tohumla, şiirle, vicdanla, paylaşarak, tekere çomak, ana yollarda, ara yollarda… Mafyaya, ırkçılara, çokuluslu şirketlere karşı; karıncalar misali usul usul, ince ince çalışarak. Direnen ve meydan okuyan… Cümbüşçü Karıncalar göçlerle, sürgünlerle başkalaşan bir Avrupa kentindeki yeryüzü karıncalarının romanı; umudu ve mutluluğu pay etme kavgası.”
Paris ve Nice arasında dingin bir tren yolculuğu gibi… Güzel bir film izlermişçesine insanın tebessüm etmesine sebep olan Cümbüşçü karıncalar; tezgahların arasında tanıdık yüzlerle Fransa sokaklarında gezintiye çıkarıyor.
Gezinti esnasında insanın yolu mafyayla, eski dostlarla, çok uluslu şirketlerle ya da ırkçılarla kesişebiliyor. Ait olmadığı bir Avrupa kentine sıkışıp kalmış cesur kahramanların küçük hikayesine davet ediyor Pınar Selek.
Bu davet insanı kendi hikâyesinde direnen insanların hayatlarına, bencillikleri, endişeleri ve aşklarına tanık olmaya çağırıyor. Farkında olmadan kaybolmuş ezgileri yeniden bulmaya, unutulmaya yüz tutan anıları hatırlatıyor.
Pınar Selek’in son kitabı Cümbüşçü Karıncalar, İletişim Yayınları’ndan çıktı.
* “Cümbüşçü Karıncalar”, Pınar Selek, İletişim Yayınları, 2018, 172 sayfa.
Selek hakkında
Yazar ve sosyolog. Strasbourg Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Selek, şu anda Nice Sophia Antipolis Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
9 Temmuz 1998'de meydana gelen Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davada yargılanan sosyolog Selek, dört kez beraat etmişti. Savcı son beraat kararına da itiraz etmişti. Selek dosyası halen Yargıtay Genel Kurulu’nda. (TS/ÇT)