Mısır Çarşısı davasında yargılanan ve hakkındaki dördüncü kez beraat kararı Haziran 2022’de bozulan sosyolog yazar Pınar Selek’in yargılandığı dava bugün, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görüldü.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, yoğun katılımdan dolayı adliyenin en büyük mahkeme salonuna alındı. Duruşmada Pınar Selek’i savunmak üzere avukatları babası Alp Selek, kardeşi ve avukatı Seyda Selek ve çok sayıda avukat yer aldı.
Duruşmayı, Fransalı parlamenterler Pascale Martin, Elise Leboucher, Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Bertholle Véronique, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra Türkiye'den hak savunucuları ve uluslararası heyetler takip etti.
Atalay: Pınar'ın ifadesi bizim göstereceğimiz adreste alınsın
Duruşma Mahkeme başkanının, Pınar Selek'in yurt dışında olması nedeniyle uluslararası istinabe yoluyla ifadesinin alınması için gerekli yazışmaların yapıldığını açıklamasıyla başladı.
Ardından Mahkeme Başkanı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararının okudu.
Mahkeme başkanı "Daha ağır ceza istendiği için sanığın savunma hakkı var. Selek'in savunması Fransa adli makamlarınca alınacak" dedi.
*İstinabe: Görülmekte olan bir davada, davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin kendi yargı çevresi dışında yapılması gereken bir işlem için yargı çevresi içinde o işlemin yapılacağı mahkemeden hukukî yardım istemesidir.
Atalay: Yargıtay hüküm kuruyor
Ardından ilk sözü Selek'in avukatlarından Akın Atalay aldı. Atalay, bozma kararının usule aykırı olduğunu söyledi ve "daha önce dört kez verilen beraat kararını" hatırlattı.
Atalay şöyle dedi:
"Yargıtay, olay mahkemesi yerine geçmiş ve doğrudan delil değerlendirmeye geçerek esasa dair hüküm kurmuş. Kanunen hüküm değil ancak uygulamada bu sonucu doğuruyor."
Avukat Akın Atalay, "Aynı suçtan aynı kişi iki kez yargılanamaz bu yüzden davanın reddine karar verilmesini" talep etti.
Avukat Atalay son olarak, "Bizim göstereceğimiz adreste ifadesini alın. Ayrıca avukat olmadan hüküm kurulamaz. Bu dava sanık ve ailesi açısından eziyete dönüştü. Hukuksuzlukları anlatsak günler sürer" dedi.
Mahkeme, Ocak ayında Fransa'da yaşayan Selek için kırmızı bülten ve yakalama kararı çıkarılmasına karar vermişti.
TIKLAYIN -Pınar Selek dava kronolojisi
TIKLAYIN- Uluslararası heyetlerin tam listesi
Diğer sanık Abdülmecit Öztürk’ün avukatı Mehmet Erbil de “Bizim için de bu dava işkenceye dönüştü. Tutuklama kararı kaldırılsın” dedi.
"Pınar'ın acılarına son verin"
Paris Barosu'ndan Avukat Martin Padel şöyle dedi:
"25 yıldır süren bu dava sonucunda içimizde kızgınlık var ancak Pınar Selek için savunma yapmak için ayağa kalkıyorum umudum var.”
“Bu davada Pınarın yaptıklarının anlaşılmasına dair umudum var. Size dayatılan suçlu bulun dayatmasına karşı geleceğinize umudum var. Bu eziyet ve işkence gibi süren haksız davanın Pınar Selek'e yaptığı acılara son ver vereceğine dair umudum var. Türkiyeli avukatların taleplerine katılıyorum.”
Fransa’dan gelen diğer avukat Françoise Cotta şöyle dedi:
"Size ders vermek için burada değilim. Biz her ülkede özgürlüklerin yara aldığını görüyoruz. Düşünce özgürlüğü ve haklar çok önemli bir insanın dört kere beraat alması tesadüf değil. Pınar Selek'in gereğinden fazla uzanan hukuksuzluk sürecine son vereceğinizi umut ediyoruz"
Mahkeme Başkanı: AB müzakere süreci devam ediyor
Mahkeme Başkanı da "Avrupa Birliği müzakere süreci devam ediyor. Yabancı avukatların danışman yetkileri vardır bundan sonra da gelirlerse kendilerinin beyanlarını alacağız" dedi.
Savcı, Yargıtay Ceza Kurulu'nun beraati bozma kararına uyulması yönünde görüş bildirdi.
Ara karar
Mahkeme heyeti, Pınar Selek hakkındaki kırmızı bülten talebinin ve tutuklama kararının devamına karar verdi. Fransa'da denk bir mahkemede dinlenmesi talebini reddetti. Fransa ile yazışma olursa sonucuna göre taraflara bilgi verileceğini belirterek duruşmayı 29 Eylül 2023 saat 14.00'e bıraktı.
Adliye önündeki açıklama engellendi
Öte yandan hak savunucuları ve uluslararası heyetler duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis, hak savunucularını çembere aldı ve açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Polis amiri, "Valilik yasakladı açıklama yapamazsınız" dedi. Avukat Seyda Selek, "Sözümüzü içeride söyleriz" diye yanıt verdi ve adliyeye geçildi.
#PınarSelek Davası İstanbul Adliyesi’nde başladı | Valilik duruşma öncesi açıklamaya izin vermedi
— bianet (@bianet_org) March 31, 2023
Avukat Seyda Selek: "Sözümüzü içerde de söyleriz"https://t.co/DRpHvL11NB pic.twitter.com/6MCsVWsnIy
Yasaklanan açıklama
Hala Tanığız Platformu'nun okumak isteyip de engellendiği açıklama özetle şöyle:
'Hayatın rakamları bazen matematiğinkinden daha zor. Hayatın rakamları bazen utanır. Sıfır suç, 25 yıl, 4 beraat eşittir Pınar Selek davası. 25 yıl, 4 beraat ve her seferinde beraatin bozulması üzerine kurulu bir işkence. Biz Pınar’ın suçunun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Devlet siyasetinin görünmez kıldığı, sesini bastırdığı herkese kendini doğrudan ifade etme imkânı verdiği için suçlu."
Ne olmuştu?
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1998'de Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararlarını Haziran 2022'de bozdu.
Hakkında verilen beraat kararı bozulan Pınar Selek BBC Türkçe'ye yazılı bir açıklama yolladı ve "Bu kararın hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğim, edeceğiz" dedi.
1998'den beri süren davanın detayları, kronolojisi, bilirkişi raporları ve beraat kararlarıyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
(EMK/SS/RT)