Daha önce iki kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davasında bir kez daha müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak olan feminist sosyolog, yazar Pınar Selek hakkındaki dava, Avrupa Birliği'nin de gündemine geldi.
Radikal gazetesi ile ANKA haber ajansının haberlerine göre, Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Maria Eleni Koppa, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanlığı'na Mısır Çarşısı'ndaki patlama için üçüncü kez müebbet hapis istemiyle yargılanacak Pınar Selek'in davası ile ilgili soru önergesi verdi.
AB - Türkiye Ortak Parlamento Komitesi toplantısı sırasında bazı insan hakları örgütlerinin Pınar Selek davasına dikkatlerini çektiğini belirten Koppa, "Özellikle insan hakları ve sosyal haklar alanıyla meşgul olan bu sosyolog aktivist, adli tıp uzmanları en başından bu yana patlamanın bomba nedeniyle değil gaz sızıntısından kaynaklandığını onaylasalar da Türkiye'de Mısır Çarşısı'nda bombalı bir saldırı nedeniyle 1998 yılından bu yana yargılanıyor" dedi.
Koppa önergesinde "Komisyonun olaydan haberi var mı ve konu bir aday ülke olan Türkiye'nin yetkilileriyle yıllar içinde ele alındı mı?" sorusunu yöneltti.
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Selek hakkındaki davanın 12 yıldır sona ermemesinin, özgürlük hakkıyla ilgili soru işaretlerini artırdığını söyledi.
Füle, Komisyon'un Selek aleyhindeki davadan tümüyle haberdar olduğunu ve Selek'in avukatlarıyla düzenli bağlantı kurduklarını belirtti.
Füle, "Bu davanın uzun sürmesi İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 5. maddesinde saygın ifadesini bulan özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili soru işaretlerini artırmaktadır.Konu, Eylül 2010'da teknik siyasi kriter izleme toplantısı çerçevesinde Türk yetkililerle ele alınacaktır" dedi
Mısır Çarşısı davası
9 Temmuz 1998: Mısır Çarşısı girişindeki bir büfede meydana gelen patlamada yedi kişi ölmüş, 127 kişi yaralanmıştı. Selek patlama sonrası gözaltına alınıp 15 kişiyle birlikte tutuklanmış, 2.5 yıl tutuklu kalmıştı.
2006'da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 'patlama nedeninin bomba mı LPG mi olduğu anlaşılamadığından ceza verilmesine gerek olmadığı' kararı vermişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise kararı usul yönünden bozmuş, dava 2008'de yeniden görüşülmüş ve mahkeme beraat kararı vermişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dosya üzerindeki temyiz incelemesini 10 Mart 2009 tarihinde tamamlamış ve bir kez daha bozma kararı vermişti.
4 Mayıs 2009'da Yargıtay Başsavcılığı, "bomba patlaması olup olmadığının maddi bulgularla ve bilimsel olarak kanıtlanmadığını ve patlama nedeninin tespit edilmediği yönünde uzman raporlar var" tespitiyle 9. Dairenin kararına itiraz etmiş ve beraat kararının onanmasını istemişti.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin verdiği "bozma" kararı doğrultusunda sosyolog Pınar Selek hakkında müebbet hapis cezası verilmesini istemişti. (BB)