Farklı şehir ve üniversitelerden 13 kişinin katıldığı Temel Gazetecilik Atölyesi'nde bugün Pınar İlkiz, katılımcıların hazırladığı haberlerin farklı mecralara yönelik nasıl hazırlanacağını uygulamalı olarak anlattı.
İlkiz'in oturumda anlattığı temel başlıklar şöyleydi:
- Dijital mecralar haberlerin servisi için nasıl olanaklar sunuyor?
- Üretilen haberlerin sosyal medyadaki servis metinleri nasıl olmalı?
- Etkileşimi artırmak için nasıl yöntemler izlenmeli?
- Etiket kullanımı ve etiketleme, ne zaman, ne kadar?
- Twitter'da haberleriniz için görsel nasıl hazırlanır?
- Haberlerin sosyal medyada servis edilmesi
İlkiz, tasarım bilgisi olmayan birinin ücretsiz uygulamalarla nasıl görsel yaratacağını, ücretsiz araç ve kaynakları kullanarak nasıl haber kartı ve infografik oluşturacağını da anlattı.
Katılımcıların, haberlerine uygun görsel içerik hazırlamaları için kullanabilecekleri uygulamalar ve platformaları tanıtran İlkiz, etkin sosyal medya kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken temel başlıkları paylaştı. Sosyal medyada kullanılan haber içerikleri ile okuyucuyu merak ettirerek haberin devamını okumaya çekilebileceğini söyledi.
Atölyenin ikinci kısmında katılımcıların yedi gün boyunca hazırladıkları haberler üzerinden haber tweetleri hazırlandı ve tweetlerinde nasıl etiket kullanılanacakları paylaşıldı.
Son olarak Pınar İlkiz gazetecilerin kolay ulaşılabilecekleri görselleştirme araçlarını ve bu görselleştirme araçlarının nasıl kullanılacağını anlattı.
Temel Gazetecilik Atölyesi 29 Temmuz pazartesi katılımcıların haber sunumlarıyla devam edecek.
Pınar İlkiz hakkında
2004'te İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. İletişim Bilimleri'nde yüksek lisans yaptı. Bir süre fotoğrafçılık ile hayatını idame ettirdi. Sevin Okyay'a asistanlık yaptı. Daha sonra fotoğraf editörü olarak çalıştı. Ardından Taraf gazetesinde dış haberler bölümünde çalışmaya başladı. Aynı dönemde düzenli olarak gazetenin kültür-sanat ekinde ve arada kültür sanat sayfası için yazılar yazdı, röportajlar yaptı. Daha sonra ntvmsnbc'de yaşam sayfasının editörü oldu. Bunu NTV Yayınları'nda kitap editörlüğü takip etti. Dört yıl Uluslararası Af Örgütü'nde, önce Medya ve İletişim Koordinatörü, ardından Dijital Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak çalıştı. Bütün bu maceranın sonunda 2015 yılında sadece sivil toplum kuruluşları ve derneklerle çalışan bir iletişim/kaynak geliştirme ajansı olan Pikan Ajans'ı kurdu. Halen Pikan Ajans'ta İletişim Geliştirme Direktörü.
* Atölye BİA haberleri için tıklayın. |
(ÖS / HA)