Atölye BİA'da yeni medya kullanımlarından örnekler sunan Pınar İlkiz, yeni medyanın günümüzde açtığı alanları anlattı.
Katılımcılar ile birlikte yeni medyanın sınırları, hedef kitlenin nasıl belirlenebileceği ve hangi mecraları tercih etmek gerektiği üzerine konuştu.
Mehmet Baltalı ise sağlık haberciliği nedir, sağlık haberlerinde nelere dikkat etmeliyiz üzerinde durdu.
Habercilikte dijital mecralar ve yeni medya
Pınar İlkiz, gazetecilerin kullanabileceği kolaylaştırıcı uygulamaları ve bu uygulamaların nasıl verimli bir şekilde kullanılabileceğini anlattı. Görselleştirme araçlarını kullanırken bilinmesi gerekenler üzerinde durarak, görselin anlaşılır ve okunur olması için çeşitli ipuçları verdi.
İlkiz, sosyal medyada haber bağlantısı paylaşırken “Bit.ly” kullanarak uzun bağlantıların kısaltılabileceğini söyleyerek, bu uygulama hakkında bilgi verdi.
Atölyede haber içeriğini zenginleştirmek için kullanılabilecek araçları da tanıtan İlkiz, afiş, infografi ve sunum gibi birçok görselleştirme aracı sunan Canva sitesinin kullanımını anlattı ve katılımcılara Canva uygulamasında tasarımlar yaptırdı.
Ayrıca renk alternatiflerinin bulunduğu Coolors’u da gösterdi. Oturumda kullanımı öğretilen diğer uygulama ve siteler şöyle: “Timeline, Librestock, Pixlr/Editor, Indesign, Wordart, Auto draw, Sprout social, Soundcite, Mapme, Mymaps, Storymap, Thingink, Piktochart, Pixabay ve Illustrio.”
“Sağlık haberciliği, insana etki eden bir alan”
Sağlık haberciliğini anlatan Prof. Dr. Mehmet Baltalı ise “Önce bir bilgi var, bilginin de bir kaynağı var, sonra bu bilgiyi topluyoruz, analiz ediyoruz, haber yapıyoruz ve bunu yayıyoruz. Bu da haberciliktir. Sağlık ve tıp haberciliği ile ilgili de haberler çoğu insanın ilgisini çekmekte ve bu oranda da sıklıkla haberler yayınlanmaktadır. Çünkü sağlık ve tıp haberciliği ilk olarak insana etki eden bir alan” dedi.
Baltalı, tıp ve sağlıkla ilgili bilgilerin medyada yayınlanmasının etkilerini şöyle ifade etti:
"Sağlık haberciliğinin hedef kitlesi sıradan insanlar ve sağlık çalışanlarıdır. Dolayısıyla tıp ve sağlıkla ilgili bilgilerin medyada yayınlanması, insanların bilincini ve davranışlarını etkilemeye, tıbbi pratiklerin değişmesine, sağlık sisteminin daha etkin kullanılmasına ve sağlık politikalarının değişmesine neden olur.”
Ekonomik açıdan sağlık sektörünün durumu, sağlık sisteminin finansmanı, sağlık hizmetlerindeki kalite ve bu kaliteyi belirleyen ana faktörler anlatıldı. Baltalı, sağlık alanında performans ve kaliteyi etkileyen durumları da aktardı.
Baltalı, katılımcılara iki farklı tartışma konusu sundu. Bu konuları katılımcılarla birlikte değerlendirdi.
Tartışma konusunun ilki, doktorlara şiddet konusu oldu. Doktora şiddetin nedenleri, bu durumun haber değeri, medyanın doktora şiddet haberlerini verme biçimi hakkında konuşuldu. Bu durumun nasıl önlenebileceği üzerine fikir alışverişi yapıldı.
Bilimsel ve tıbbi araştırmalar
Baltalı, bilimsel ve tıbbi araştırmalar ve bunların önemine değindi:
“Tıp dergileri ve bilimsel makaleler, sağlık habercileri için önemli kaynaklardır. Bilimsel dayanaklar baz alınarak yapılan habercilik her zaman ilgi çekmektedir. Bu bilimsel araştırmalar ve bu araştırmaların yapılan haberleri, insanların düşünce ve davranışlarını değiştirmektedir.”
“Sağlık alanı ve sağlık haberciliğinde, her bilim adamı büyük buluşu her haberci de büyük hikayeyi yakalamak ister.”
Baltalı daha sonra katılımcılara farklı haber örnekleri sundu. Bu haber örneklerinden haberi nasıl oluşturacakları üzerine katılımcılardan değerlendirmeler aldı. (SO)
Pınar İlkiz hakkında
2004'te İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. İletişim Bilimleri’nde yüksek lisans yaptı. Bir süre fotoğrafçılık ile hayatını idame ettirdi. Sevin Okyay’a asistanlık yaptı. Daha sonra fotoğraf editörü olarak çalıştı. Ardından Taraf gazetesinde dış haberler bölümünde çalışmaya başladı. Aynı dönemde düzenli olarak gazetenin kültür-sanat ekinde ve arada kültür sanat sayfası için yazılar yazdı, röportajlar yaptı. Daha sonra ntvmsnbc’de yaşam sayfasının editörü oldu. Bunu NTV Yayınları’nda kitap editörlüğü takip etti. Dört yıl Uluslararası Af Örgütü’nde, önce Medya ve İletişim Koordinatörü, ardından Dijital Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak çalıştı. Bütün bu maceranın sonunda 2015 yılında sadece sivil toplum kuruluşları ve derneklerle çalışan bir iletişim/kaynak geliştirme ajansı olan Pikan Ajans'ı kurdu. Halen Pikan Ajans'ta İletişim Geliştirme Direktörü.
Mehmet Baltalı hakkında
Kardiyoloji Uzmanı. 1987 Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu; 1988 Innsbruck Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Commumity Health Course tsmamladı. Uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde yaptı. 2003'te doçent 2012 yılında profesör oldu. Şu an özel sektörde çalışmakta ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ders veriyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 8 Kasım'da Gazeteciler İçin Haber Atölyesi başladı. Atölye 16 Kasım'a kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(SO/EKN)
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.