KaosGL Derneği’nin düzenlediği habercilik alanında ortak çalışma yürütmek isteyen homofobi ve transfobi karşıtlarına yönelik Medya-İletişim Buluşmaları devam ediyor.
KaosGL Derneği'nde iki haftada bir gerçekleştirilen Medya-İletişim Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Medya ve İletişim Koordinatörü Pınar İlkiz’di.
Türkiye’de medya okur yazarlığının artmasına yönelik tüm katılımcılara açık olan buluşmalarda Okullar LGBT Öğrencilere de Açılacak mı?, “Tarafsız” Habercilik Kimlere Hizmet Eder?, Kendi Dilinde Konuşabilmek, Medyanın Ayrımcılığı LGBT’leri Hangi Haklardan Mahrum Bırakır?, İfade ve Haberleşme Özgürlüğü – (Oto)Sansür gibi konular ele alınıyor.
Kamuoyu yaratmak ve spekülatif başlıklar
Bu hafta sivil toplumun medyayı nasıl kullanabileceğinin ele alındığı buluşmada Pınar İlkiz’in konuşmacı olarak katıldı. Küresel olarak harekete geçmek ve yeni bağlantılar kurmak konularına değinen İlkiz, Af Örgütü’ndeki deneyimleri üzerinden, kamuoyu yaratma konusunda bilgiler verdi.
Türkiye’de medya okur yazarlığının çok gelişmediğini söyleyen İlkiz, özellikle sosyal medyanın giderek büyümesi ile birlikte kısa cümlelerin ve görselliğin öneminin okur açısından arttığını dile getirdi. İlkiz, özellikle yazılı basında çok yer almayan hak ihlalleri haberlerini yazarken kısa ve önemli cümlelerle habere yer vermenin önemini vurgularken, haberi çarpıcı kılmak kaygısıyla atılan spekülatif manşetlerden kaçınmak gerektiğini söyledi. (ASA/ÇT)