Mısır Çarşısı davasından beraat eden sosyolog Pınar Selek'in babası ve avukatı Alp Selek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kızı için müebbet hapis isteyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi Kararı'na uyulması yönünde karar aldığını belirterek; "Bu karar bir sonuç değil, yeniden yargılama olacak" dedi.
Yargıtay Genel Kurulu'nun, yerel mahkemede beraat eden Pınar Selek'e müebbet hapis verilmesi yönündeki, 9 Şubat 2010 tarihli kararının gerekçesinin bu gün gazetelerde yer alması üzerine Alp Selek, bianet'in sorularını yanıtladı.
"Ortada henüz kesinleşmiş bir karar yok. Yargılama süreci devam ediyor, hiçbir şey bitmiş değil " diyen Selek, süreci şöyle anlattı:
* Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 10 Mart 2009'da, yerel mahkemenin beraat kararının bozarak Pınar Selek'e müebbet hapis cezası verilmesini istedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Pınar Selek'in yerel mahkemece verilen beraat kararının onanması gerektiği gerekçesiyle bozma kararına itiraz etti.
* Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9 Şubat 2010'da, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazını reddederek, Pınar için müebbet hapis isteyen 9. Ceza Dairesi'nin kararına uyulmasını istedi.
AİHM kararı belirleyici olacak
* Ceza Genel Kurul'un kararı kesin değil. Hukukta dosyalar Ceza Genel Kurul'a ya bizim davamızda olduğu gibi Başsavcılık itirazı ile ya da kendi kararında ısrar eden yerel mahkemenin itirazı ile gider. Genel Kurul, iki durumda gönderen makamın gerekçelerini tartışarak karar verir. Bizim davamızda da sadece Başsavcı'nın itirazı ele alındı.
* Yargıtay dosyayı beraat kararını veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Yerel mahkeme ya kendi beraat kararında ısrar edecek ya da 9. Ceza Dairesi'nin kararına uyacak.
* Yerel mahkeme kendi kararında ısrar ederse, dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderecek; bu kez Genel Kurul'un kararı kesin olacak. Mahkeme, Daire'nin kararına uyarsa bu kez biz, 9. Ceza Dairesi'nde kararı temyiz edeceğiz. Daire, yine kendi kararında ısrar ederse o zaman dava kesinleşmiş olur.
* Dava, bu saydığım iki yoldan biriyle kesinleşecek olsa bile bu kez devreye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığımız başvuru giriyor. AİHM'si başvurumuz doğrultusunda adil yargılama hakkının ihlal edildiği yönünde karar aldığında, Türkiye mahkemelerinde Anayasa'nın 90. maddesi gereğince yeniden yargılama yapılacak. Yani hiçbir şey bitmiş değil. (SP/EÖ)