Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Araştırma Geliştirme birimi sosyal medyanın Gezi direnişinde nasıl etkili olduğu ile ilgili rapor hazırladı.
Akşam gazetesinden Hakkı Kurban’ın haberine göre raporda, eylemlerin ana mecrasının sosyal medya ve özellikle Twitter olduğu vurgulandı, “Photoshoplu fotoğraflarla insanların aldatıldığı, provokatörlerin yalanlarıyla manipülasyon” yapıldığı iddia edildi.
Rapora göre:
* 31 Mayıs’ta dakikada üç bin tweet atıldı. Tweetlerin yüzde 88’i Türkçeydi ve yarısı da İstanbul’dan gönderildi.
* Twitter’da 950 bin #direngezi, 170 bin #occupygezi, 50 bin #geziparki ve 50 bin BugünTelevizyonlarıKapat hashtagleriyle tweet atıldı.
* Google’da Gezi ile ilgili en yoğun arama 1 Haziran’da yapıldı. En çok aranan anahtar kelimeler “Başbakan Erdoğan” ile “Başbakan istifa etti” oldu.
* Sosyal Medyada Gezi Yalanları analizi altında “TOMA’nın ezdiği genç” diye paylaşılan kare başka bir ülkeden olduğu, “Taksim’de binlerce kişi” diye paylaşılan karenin olduğu , Tahrir Meydanı, “Eylemciler köprüden Taksim’e gitti” diye paylaşılan fotoğrafın Avrasya Maratonu’nda çekildiği, “Köpeğe biber gazı” karesi İtalya polisinin montajlanmış fotoğrafı olduğu, “NTVsondakika” adıyla uydurma hesap açıldığı, Çarşı’nın bir TOMA’yı ele geçirerek polisleri kovaladığının, “İstanbul Emniyet Müdürü görevden alındı” haberinin, “Eylemler 48 saat daha devam ederse hükümet düşecek” haberinin ve “Kimyasal gaz, gerçek mermi kullanılıyor” haberinin yalan olduğu ifade edildi.
Raporda ayrıca tanınmış kişilerin tweetlerinden örnekler gösterildi, Antikapitalist Müslümanlar’dan İhsan Eliaçık’ın da manipülasyonlarda rol oynadığı iddia edildi. (EA)