Antalya Olympos Sahil Milli Parkı içinde yer alan Antik Likya uygarlığının en önemli liman kentlerinden olan Phaselis Antik Kenti sınırlarına yapılacak otel için gözler bu sefer de Koruma Kurulu'nda.
Rixox otellerinin de sahibi olan Fettah Tamince, Antik kentin yamacına 180 dönüme yayılan “Dream of Phaselis” isimli otel yapmak istiyor.
Ekoloji örgütleri ise bu projenin antik kentin arkeolojik peyzajı ve doğal yaşamına zarar vereceğini söylüyor. İmza kampanyasına şu ana kadar 40 bini aşkın kişi katıldı.
Bu alan için "ÇED gerekli değildir" kararı verildi ve Koruma Kurulundan da onay alındı. Ancak inşaatın başlaması için Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Orman ve Su Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü'nden "olur" yanıtı bekleniyor. Henüz bu karar gelmedi.
bianet'in ulaştığı bilgilere göre, Koruma Kurulu'na bölgede arkeolojik kalıntılar bulunduğuna dair güncel bir araştırma raporu da iletildi.
Koruma Kurulu'nun 17 Şubattaki toplantısında bu konuyu ele alması bekleniyor.
"Kamu yararı değil, şahıs yararı var"
Öte yandan sivil toplum örgütleri de Koruma Kurulu'na tepkili.
Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu ile bilirkte çeşitli sivil toplum örgütleri ve antik kentin yanındaki Cumaeli köylüleri ile birlikte dün Koruma Kurulu'na dilekçe verilerek kurulun "hukuk dışı kararından" vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
"Koruma Kurulu, Faselis'i Koru" pankartı taşıyan grup, kurula verdikleri dilekçede projede "kamu yararı değil şahıs yararı" olduğu ifade edildi.
Dilekçede "Koruma Kurulu tarihin korunması için yeterli araştırmayı yapsaydı, Faselis nekropolü ortaya çıkarılır ve bu alanda şirketin otel yapmasına asla izin veremezdi" dendi.
10'da biri arkeolojik sit alanında
Antik kentin yamacına 180 dönüme yayılan 280 odalı; 6 tenis kortu ve 3 açık yüzme havuzu olacak “Dream of Phaselis” isimli otel yapılmak isteniyor.
Tamamı Milli Park sınırları içinde olan otel projesinin yüzde 10'luk kısmı ise 1. derece arkeolojik sit alanı içinde.
Rixox otellerinin de sahibi olan Fettah Tamince, tepkiler üzerine “Bölgenin dokusuna uygun bungalov projesi yapacağız” açıklamasını yapmıştı.
Planlanan otelin arazisi 2005'te yılında Ares Fasilis İnşaat Turizm Ticaret A.Ş’ye tahsis edildi. İmar planı değişiklikleri 2011'de onaylandı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; “arkeolojik sit alanına giren kısma müdahale edilmemesi koşuluyla projenin uygulanmasında sakınca yoktur” kararını verdi.
Kararda “Ancak alan aynı zamanda Milli Park olduğu için, ilgili kurumca milli parklar mevzuatı açısından da incelenmeli” ifadesi kullanıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26 Aralık’ta projenin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerektirmediğine yönelik bir karar çıkardı.
TMMOB'a bağlı Mimarlar, Çevre Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası, şubat ayı sonunda otele karşı dava açacak. (NV)