* Fotoğraf: Phaselis'e Dokunma.
Antalya'nın Kemer ilçesindeki arkeolojik SİT alanı Phaselis Antik Kenti'ne yapılması planlanan, kamuoyunda halk plajları ve günübirlik tesislerin inşası projesi olarak da bilinen "Antalya-Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi"ne yönelik tepkiler sürüyor.
Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacağı belirtilen arazide bin 139 metreküp beton kullanılacak.
Ekoloji ve sivil toplum örgütlerinin açıklamalarının ardından, Phaselis'in yapılaşmaya açılması Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşındı.
Korunması gereken alan
HDP'li Çepni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle Phaselis'le ilgili şu soruları sordu:
- Dünyaca ünlü olan ve korunması gereken bu alanda hafriyat çalışmalarının ve beton dökerek tesis yapılmasının gerekçesi nedir? İlgili firmaya yapım işi ne şekilde verilmiştir?
- 1. derece arkeolojik sit alanında, kontrolör arkeolog olmadan, ağır iş makineleri kullanılarak, geniş alanlara beton dökülerek yapılan çalışmaların ilgili kanunlara aykırılık teşkil ettiği iddiasına ilişkin açıklamanız nedir?
- 1. derece arkeolojik sit alanı sınırları içindeki yapılan çalışmaların bu alana vereceği zararlar nasıl engellenecektir?
- Kültür ve Turizm Bakanı, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel bir firmaya 20 yıllığına kiralanan Cennet Koyu'ndaki yapılaşmaya karşı çıkarak, "1.derece arkeolojik sitlerde de yapılaşma mümkün değil. Biz gerekli uyarıları da yapıyoruz şu anda" ifadelerini kullanmışken, neden aynı koyda kendi projeniz ile yapılaşmaya izin veriyorsunuz? Bu çelişki nereden kaynaklanmaktadır?
- Proje için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, arkeologlar ve ilgili kurumlardan fikir alınmış mıdır?
- Arkeologlar Derneği'nin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden proje ile ilgili istenen bilgilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı iddiası araştırılacak mıdır? Projeye kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılacak mıdır?
- Bilim insanları ile iş birliği yaparak, bu alanın, bütünüyle koruyan ekolojik temelli bilimsel projeler yapacak mısınız?
- Türkiye'deki 1. derece arkeolojik sit alanlarında hukuka aykırı şekilde yapılaşmaya göz yumulduğu iddialarına ilişkin açıklamanız nedir?
- Bu projenin, alanda bilimsel kazılar henüz tamamlanmadığı için, mevcut ve ortaya çıkarılacak tarihi ve kültürel varlıklara zarar vereceği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
- Antalya'nın en önemli kültür varlıklarından olan Phaselis'in tarihi dokusunu ve doğal alanını korumak için bu projeyi durduracak mısınız?
Proje hakkındaAntalya Phaselis Antik Kenti'nin bulunduğu alan, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescilli. SA-FA Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firması işin yapımını üstlendi ve 14 Şubat 2023 tarihinde projenin yapımına başlandı. Antik kentin batı limanına bitişik Bostanlık Koyu ile kuzeydoğu kesiminde yer alan Cennet Koyu'nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek, 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacak, bin 139 metreküp beton malzeme, PVC, demir ve alüminyum gibi malzemeler kullanılacak. Antik kentin çevresi orman, bataklık, kumsallar ve denizle çevrili. Coğrafi konumu nedeniyle sadece arkeolojik varlıkların bulunduğu bir alan değil, aynı zamanda kara ve deniz ekosistemlerini de barındıran önemli bir doğal yaşam alanı. |
(TY)