* Fotoğraf: Pixabay
Covid 19'a karşı Almanyalı şirket BioNTech ile aşı geliştiren ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Covid-19’un Omicron varyantı için geliştirdiği ilacın yüzde 89 etkili olduğunu açıkladı.
Şirketin internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Omicron varyantına karşı geliştirilen antiviral ilaç Paxlovid'in 2 bin 246 yüksek riskli hastadan elde edilen nihai veriler ışığında ölüm riski ve hastaneye yatışlara karşı yüzde 89 önleyici etkisi olduğu belirtildi.
TIKLAYIN - Pfizer: Üçüncü doz aşı Omicron'a karşı umut vaat ediyor
FDA’nın onayı bekleniyor
Pfizer, 16 Kasım'da Paxlovid'in orta ve yüksek riskli hastalarda acil kullanımı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) onayına başvurmuştu.
FDA'nın birkaç hafta içinde Pfizer'ın ve Merck firmasının daha az etkili Covid-19 ilacına izin verip vermeyeceğini açıklaması bekleniyor.
AA'nın haberine göre, onay alması durumunda, iki firmanın ilaçları da Amerikalı Covid-19 hastaları tarafından eczaneden alınıp kullanılabilecek.
BM ile telif anlaşması yapmıştı
Pfizer geçtiğimiz ay içerisinde Birleşmiş Milletler (BM) destekli İlaç Patent Havuzu ile bir anlaşma yapmış, ürettiği bu ilacın gelişmekte olan 95 ülkede imal edilip, satılmasına izin vermişti.
Buna göre, "küresel nüfusun daha büyük oranda erişimini sağlamak amacıyla" ilacın yerel imalatçılar tarafından üretilmesine olanak sağlanacak ve düşük gelirli ülkelerden telif hakkı alınmayacak.
Anlaşmaya dahil olan ülkelerin çoğu Asya ya da Afrika'da. Ancak büyük Covid-19 salgınlarının görüldüğü Brezilya, Çin, Rusya, Arjantin ve Tayland gibi ülkeler anlaşmaya taraf değil. Örneğin Brezilyalı bir ilaç firması, Pfizer'ın Covid-19 ilacını başka ülkelere ihraç etme şartıyla üretmek için ruhsat alsa da ilaç, Brezilya içinde kullanılamayacak.
İki hap daha var
Pfizer’dan önce, ABD merkezli Merck ve İsveçli ilaç firması Roche de, Covid-19 enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisi için hap formatında ilaçlar geliştirdiklerini duyurmuştu.
Merck ekim ayı içinde yaptığı açıklamada, kendi Covid-19 ilacı Molnupiravir'in yerel imalatçılar tarafından üretilebilmesi için İlaç Patent Havuzu ile anlaşma yaptığını duyurmuştu.
(TP)