* Fotoğraf: Pixabay
Amerika ilaç şirketi Pfizer ile Almanya biyoteknoloji firması BioNTech, Avrupa İlaç Ajansına (EMA) siber saldırı düzenleyen hackerlerin Covid-19 aşısı sunum verilerine yasa dışı olarak erişim sağladığını bildirdi.
Şirketler, EMA’nın bir siber saldırıya maruz kaldığı ve Pfizer ile BioNTech’in Covid-19'a karşı "BNT162b2" adlı aşı adayının sunumuyla ilgili bazı belgelere yasa dışı bir şekilde erişildiği konusunda EMA’nın kendilerini bilgilendirdiğini açıkladı.
TIKLAYIN - Pfizer ve BioNTech aşısı Covid 19'a karşı yüzde 90 etkili
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Pfizer ve BioNTech’ın açıklamasında, EMA’nın siber saldırı olayının aşının onay sürecini etkilemeyeceği yönünde şirketlere güvence verdiği de vurgulandı.
TIKLAYIN - Koronavirüs: Hangi aşı ne aşamada?
EMA saldırıyı onayladı
Avrupa Birliği’nde (AB) ilaç ve aşıların değerlendirilerek onaylanmasından sorumlu olan EMA’dan yapılan açıklamada ise, ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı belirtildi fakat saldırıya ilişkin ayrıntı verilmedi.
Merkezi Hollanda'nın Amsterdam kentinde olan EMA’nın açıklamasında, ayrıntılı bilginin daha sonra verileceği vurgulandı.
TIKLAYIN - ABD'den Pfizer-BioNTech aşısına onay
İngiltere’de kullanılıyordu
BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım'da EMA'ya başvurmuştu.
EMA’nın Pfizer ve BioNTech’in "BNT162b2" adlı aşısına ilişkin incelemesi devam ederken aşının kullanımına ilişkin kararını en geç 29 Aralık'ta vermesi bekleniyor.
Öte yandan, Covid-19’a karşı aşı yarışında Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği aşı İngiltere’de 2 Aralık'ta onay aldıktan sonra uygulanmaya başlanmıştı.
Pfizer’den yapılan açıklamada yıl sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşının piyasaya sürülmesinin planlandığı belirtilmişti.
Aşı hakkında
Pfizer ve BioNTech'in yüzde 90 koruma sağlayan aşısı vücuda Covid-19 ile nasıl savaşılacağını ve bağışıklık kazanılacağını öğretmek için pandemik virüsten küçük bir genetik kod parçası kullanan, mRNA aşısı adı verilen yeni bir tür aşı.
Bir mRNA aşısı, daha önce insanlarda kullanım için onaylanmadı, ancak insanlar bunları klinik deneylerde almıştı. (TP)