New York'taki iki kuleli ticaret merkezine yapılmış olan 11 Eylül saldırısının elebaşısı olarak Bin Ladin'in Suudi Arabistanlı olması yanında,Suudi Krallığı ile yakın ilişkilerine ek olarak uluslararası kamu görüşünün Suudi'lerin İnsan Haklarına saygılı olmadıkları hususu göz önünde tutulunca ABD ile Suudi Krallığının bozulmuş olan aralarının artık onarılacak boyutta olmadığını farz edebiliriz.
Körfez Savaşı'nda ABD ne kadar kazandı...
Bilindiği üzere, Venezuella ABD'ye en çok petrol sağlayan ülkedir. Halbuki, fevkâlade kötü yaşam koşullarının hüküm sürdüğü bu ülkede son üç yıldan beri devam edegelen sosyal ihtilâlin yarattığı karmaşa, Bush yönetimine, Venezuella'ya ve yukarıda değinilen nedenlerden ötürü Suudi Arabistan'a alternatif olarak bir başka petrol kaynağına sahip olma zorunluluğunu göstermiş ve bu düşünceden hareketle Irak'a karşı savaş stratejisi kurulmuştur diye düşünmek yanlış olmaz kanaatindeyim.
Bizim "at pazarlığını" bile yüzlerine gözlerine bulaştıran, ABD ile Avrupa medyasında ceplerinden, göbeğinden dolarlar fışkıran karikatürlere neden olan afili, maşallahlı yönetimimizin neleri berbat ettikleri v.s. medyamızda bol bol yer bulduğu için başka bir söze gerek yok herhalde.
Bu para olayını bir de 1991 Körfez (Irak - ABD) Savaşı ile karşılaştıralım.
Baba Bush'un danıştığı rahmetli Turgut Özal bir koyup üç alacağını hesaplarken, ülkemiz 100 milyar dolarlık yükün verdiği ekonomik krizden 12 yıldır bir türlü kendini kurtaramadı. Peki, ABD'nin 1991 savaşından parasal kârı ne kadar oldu dersiniz?
Milano Teknik Üniversitesi'nin "Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi" araştırmasına göre, 1991 Körfez savaşı rakamları şöyle:
Savaşın maliyeti: 40 milyar dolar
ABD'nin tamamını karşıladığı sanılan masraf tutarının, gerçekte yüzde 25'i yani 10 milyar dolar ABD; yüzde 75'i ise, yani 30 milyar dolar Kuveyt ve Suudi Arabistan tarafından ödenmiştir.
Bu dolarların kaynağı nereden mi?
Savaştan evvel petrolün varili 15 dolar iken, Körfez Savaşı'nda varili 42 dolara çıkartılan petrolden ekstra net kâr olarak 60 milyar dolar elde edilmiştir.
Bu kâr nereye mi gitmiş?
Arap ülkelerinde yüzde elli - elli yasası geçerlidir. Buna göre, kârın yüzde 50'si devlete, diğer yüzde 50'si ise petrol kaynaklarını kontrol eden Çok Uluslu Şirketler'e dağıtılmıştır. Sonuç olarak, petrol fiyatlarının artırılmasından elde edilen bu kâr, yani 60 milyar'ın
30 milyar doları petrol şirketlerine;
30 milyar doları da Kuveyt ve Suudi Arabistan'a gitmiştir.
Ortadoğu'da petrol çıkaran ve pazarlayan 7 Kızkardeşler'in (Shell, Tamoil, Esso...) hepsinin ABD'li kuruluşlar olduğu biliniyor. ABD'ye düşen 30 milyar doların bölüşümü aşağıdadır:
21 milyar dolar ABD devletine,
9 milyar dolar Amerikan Özel Sektörü'ne
Öyle görünüyor ki, ABD toplam (11+9) 20 milyar dolar net kâr elde etmiş oluyor. Bu savaşın Kuveyt'i Saddam'dan kurtarmakla hiçbir ilgisi olmadığı besbelli; amaç petrol kârı olmuştur.
El netice, 1991 Körfez (Irak) savaşını kim finanse etmiştir dersiniz? Çok basit: Bizler, yani petrolü kullananlar.
Hayır, daha bitmedi.
1991 Irak (Körfez) savaşı sonunda, ABD devleti,
Petrolden: 11 milyar dolar, ve
Silahlardan: 49 milyar dolar kâr etmiş.
Dahası da var; Savaşta sarf edilen 40 milyar dolar nereye mi gitti? Tabii ki ABD silah endüstrisine.
Ankara'ya selam; Size de iyi sabahlar efendim.(NK/BB)
*Vurgular ve ara başlıklar Bianet'e aittir.