"Köprülerin, İstanbul'un trafik sorununa çözüm getirmediğini gördük. Çözüm, toplu ulaşımda ve tüp geçittedir. İstanbul için toplu ulaşım artık kaçınılmazdır" diyen İrtiş, "Arnavutköy'de bulunan tarihi yapıları ve boğazın doğal güzelliklerini korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini" belirterek şunları söyledi:
"Arnavutköy halkı olarak, bu köprüyü Arnavutköy'de yaptırmamak için ne yapabileceğimizi konuştuk. Konunun uzmanlarına ve üniversitelere danıştık, bilgiler edindik. Yaptığımız görüşmeler sonrasında gördük ki; bu köprü sadece Arnavutköy'e değil, boğazın hiçbir yerine yapılamaz. Bunun üzerine örgütlenmeye karar verdik. Arnavutköy sakinlerini ve çevre ilçelerdeki insanları, elimizden geldiğince bilinçlendirmeye çalıştık. Bulduğumuz her fırsatta da tepkilerimizi ve taleplerimizi dile getirdik. Şimdi, bütün İstanbullular, 3.köprüye karşı. "
"Arnavutköy'ün yok olmasına izin vermeyeceğiz"
İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3.köprünün yasal olmadığını ileri süren İrtiş, "Üçüncü bir köprü Nazım İmar Planı'nda olmadığı gibi, Boğaziçi Yasası'na, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na, Avrupa Yerel Yönetimler Yasası'na da uygun değil" dedi. İrtiş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Arnavutköy'de, semtin 1500 yıllık tarihinden gelen korunması gerekli 38 anıtsal yapı, 292 sivil mimarlık örneği, 5 doğal SİT alanı, 42 yalı, 30 tane tarihi ağaç ve bahçe duvarları var. 3. köprünün yapılması durumunda bütün bu tarihi değerler ve doğal güzellikler tahrip olacak. Arnavutköy de, yavaş yavaş yok olacak. Buna izin vermeyeceğiz."
"Petrol şirketleri ve otomobil sanayisi için kazanç kapısı"
İrtiş, her yeni yönetimle birlikte yeniden gündeme getirilen 3.köprünün, bir rant köprüsü olduğunu vurgulayarak, bu köprüden çıkar sağlayacak kesimlere dikkat çekti:
"Yapılan araştırmalar, şu an varolan her iki köprüden, ağırlıklı olarak özel otomobillerin geçtiğini gösteriyor. Dolayısıyla yapılacak yeni bir köprü, trafiğe çıkacak özel otomobil sayısını da artıracak. Bu da, petrol şirketleri ve otomobil sanayisi için büyük bir fırsat. "
Üçüncü köprünün, doğal ve tarihi güzelliklerle birlikte insanların sağlığını da olumsuz şekilde etkiyeceğini dile getiren İrtiş, son olarak 3. köprüye onay vermeyeceklerini belirten yetkilileri, sözlerinde durmaya çağırdı.
"Marmaray Projesi Hayata Geçiriliyor"
3. Köprüyle ilgili tartışmalar sürerken İstanbul demiryolu tüp geçişi ve Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hattı projesinin (Marmaray) yapımında da geri sayım başladı.
Projenin gerçekleşmesi için, Ulaştırma Bakanlığı'nın daha önce yeterli gördüğü ve aralarında çok sayıda tüp geçit yapım teknolojisine sahip Japon firmalarının da yer aldığı grupların teklif vermesi bekleniyor.
İstanbul'un en büyük ulaşım projeleri arasında yer Marmaray projesini finanse eden Japon kredi kuruluşu yetkilileri ile Ankara'da yapılan görüşmelerde, inşaatla ilgili ihale şartnamelerine ilişkin onayın Haziran ayında verileceği öğrenildi.
Programa göre tüp geçitle ilgili teklifler, 4 ay içinde alınacak. Buna göre Ekim ayına kadar 4 firma grubundan alınacak tekliflerin değerlendirmesi kısa sürede tamamlandıktan sonra, tüp geçitle ilgili fiili inşaat çalışmaları bu yıl sonuna kadar başlayacak.
Saatte 70 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip sistemin 1.5 milyar dolarlık maliyeti, Japonya'dan kredi olarak karşılanacak.(GE/BB/NK)