Guardian gazetesi bilim muhabiri Ian Sample'ın haberine göre, AEI, ABD, Britanya ve başka ülkelerden bilim insanlarına makaleler karşılığında 10 bin dolar ödemenin yanı sıra, yolculuk masraflarını karşılamayı ve ek ödemeler yapmayı da önerdi.
AEI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lee Raymond, eski bir ExxonMobil yöneticisi.
Kyoto Protokolü'nü ısrarla imzalamayan Bush yönetimine yakınlığıyla bilinen AEI'ın 20'den fazla çalışanı da Bush yönetimine danışman olarak hizmet verdi. ExxonMobil'den 1,6 milyon doların üzerinde fon aldı.
"Küresel ısınmanın varolduğunu ve insan yapısı olduğunu" saptayan IPCC Raporu, sera gazı salımlarıyla ilgili yeni hedefler belirlemek üzere yapılacak müzakereleri destekler nitelikte. Kyoto Protokolü'nün ilk aşaması 2012 yılında sona eriyor. BM geçen yıl yeni hedefler için bir taslak hazırlamıştı.
AEI, bilim insanlarına gönderdiği mektuplarda, BM Paneli için "makul eleştirilere, muhalefete direngen, analitik çalışmaların ancak zayıf bir şekilde destekleyebileceği kestirme sonuçlar çıkarmaya müsait" deniyor.
Oysa, iklim bilimciler IPCC raporunun şimdiye kadar bu alanda oluşturulmuş en açık, en çok gözden geçirilmiş metin olduğu kanısında.
İklim bilimci David Viner AEI'ın mektuplarını "Bilimi kendi siyasi amaçlarına uygun şekilde çarpıtmak isteyen bir örgütün umutsuzca girişimi" olarak niteliyor.
Britanya'nın en saygın bilim kuruluşu Royal Society'nin başkanı Lord Rees de IPCC raporunu savunuyor, "Rapor her zamankinden daha ikna edici bir şekilde gezegenin insanın etkinlikleri sonucu ısındığını, işlerin her zamanki gibi yürümesi halinde kabul edilemez risklerin doğacağını vurguluyor. İklim değişikliğinin en kötü etkilerini azaltmak için ortak uluslararası hareket gerektiğinin altını çiziyor" diyor ve ekliyor: "Ama yine de, kendi gündemleriyle tersini savunan bir azınlık olacaktır." (TK)