Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 81 kadın işçinin greve çıkmasından 448 gün sonra Novamed'le sendika arasında üç yıllık toplu iş sözleşmesinin imzalandığını resmen açıkladı.
Sözleşmeyi bu sabah İstanbul'da yapılan görüşmede Öztaşkın, Petrol-İş Genel Sekreteri Mustafa Çavdar ile Novamed'in bağlı olduğu Almanya merkezli Fresenius Medical Care Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Massimo Fini ile İşletme Müdürü Dr. Antonio Raffa imzaladı.
Sosyal paket ödemesi
Toplu iş sözleşmesiyle grevden önce aylık ortalama 350 avro olan ücretler yüzde 9,20 artırılarak ortalama 383 avroya çıkarıldı.
1 Ocak 2008'den itibaren ücretler yıllık olarak avro üzerinden yüzde 5 oranında artırılacak. Artış oranları 2009 ve 2010'da da yüzde 4 olacak; emekçilere yıllık 300 avro da sosyal paket ödemesi yapılacak.
Öztaşkın, sözleşmenin imzalanması üzerine bugün öğleden sonra işyerindeki grev pankartının indirileceğini söyledi. Grevde olan sendika üyesi işçiler 2 Ocak'ta işbaşı yapacak.
"İşçiler azınlıktaydı ama kazandı"
Antalya serbest bölgede yer alan Novamed fabrikasında 316 işçi çalışıyor. İşçilerden 81 kadın ve iki erkek sendika üyesi greve çıktı. Sendika, grevin serbest bölgelerde uygulanan ilk grev olduğunu söyledi; greve çıkan işçilerin azınlıkta olmasına rağmen anlaşma imzalanabilmesinin önemini vurguladı.
Öztaşkın "Novamed grevine destek veren tüm ulusal, uluslararası sendika, konfederasyon, siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarına, kadın platformlarına ve medya organlarına da teşekkür ediyoruz" dedi.
Uluslararası dayanışma, kadın dayanışması
İşçiler 26 Eylül 2006'da greve gitmişti. Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar örgütlenerek Novamed İşçileriyle Dayanışma Platformu'nu kurmuş ve işçilere destek olmuştu. Petrol-İş'in bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) şirkete uluslararası işçi örgütlerince de baskı yapılmasını sağlamış, grevi uluslararası alana taşımıştı. Grevdeki kadınların talepleriyse şöyleydi:
- Sendikal örgütlülüklerinin tanınması, iş güvencelerinin garanti altına alınması.
- "İnsanca" koşullarda çalışabilmek.
- Daha yüksek bir ücretle çalışmak.
- Akort çalışmanın ortaya çıkardığı karper tünel sendromu gibi hastalıklarla mücadele edebilmek, zehirli solüsyonlar solumadan sağlıklı koşullarda çalışmak.
- Çalışırken tuvalete gitmek gibi ihtiyaçlarını baskı altına almamak.
- Şefleri ya da yöneticileri tarafından aşağılanmamak.
İşçiler neden greve çıkmıştı?
Novamed'de daha önce kadınlar, günde sekiz saat çalışıyor, 35 dakika yemek molası verebiliyor, hamile kalmak isteyenlerin sıraya girmesi gerekiyordu. İşçiler, bianet'e laboratuardan çıkarken, "tuvalete gidiyorum", "elimi yıkayacağım" gibi mazeretler bildirmek zorunda kaldıklarını vurgulamıştı. (EÜ/TK)
* Fotoğraflar: Nilgün Yurdalan