Candoğan iptal gerekçelerini şöyle anlattı:
* İhale şartnamesi, yatırım, üretim ve istihdam konularında şirketi herhangi bir koşulla bağlamıyor: "Özelleştirme, verimlilik ve üretim artışı beklentisiyle yapılmak zorunda. Bu konuda somut verilerin olması gerek. 'Şu kadar sürede, şu kadar artış' diye bir tasarım olmalı. Bunun da kamu yararı doğrultusunda şartnameye koyup alıcı firmalara imzalatmak gerek. Örneğin Erdemir'in şartnamesinde yüzde 95 oranında istihdam şartı var. Seydişehir Eti Alüminyum'da da şartlar var. Türkiye'nin en büyük şirketiyle ilgili hiçbir üretim ve yatırım şartı getirmezseniz, ihaleyi kazanan şirket, aldığı günün ertesinde rafineri kapatırsa ne yapacaksınız?"
İhaleye girmeyen Tüpraş'a ortak olabilir: "Devir aşamasında alıcı firmaya yeni bir şirket kurma hakkı tanınıyor. Bu şirketin yüzde 20'si ihaleyi kazanan ortak girişim grubuna (OGG) yüzde 49'u herhangi bir şirkete ait olabilir. Bu durum, ihaleyi anlamsızlaştırıyor. İhaleye hiç katılmamış bir şirket Tüpraş'a ortak olabilir."
Ödeme koşulları belirsiz: "Bedelin peşin mi vadeli mi ödeneceğinin belli olmaması. Geçen ihalenin iptal kararının nedenlerinden biri de buydu."
Candoğan, ihale belgelerinin tamamının dava dosyasına girmesini istediklerini de kaydetti:
"İhale dokümanları geldiğinde yasal koşullara uygun olup olmadığını inceleyeceğiz. Gizli olan bu belgeler dava dosyasına girecek."
"En az 7-8 dava açacağız"
Petrol-İş, bu ihaleyle ilgili daha önce iki dava açmıştı.
"İhaleyle ilgili ilk ilan çıktığında, 29 Nisan'da Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurduk. 23 Ağustos'ta da şartnamenin iptali için başvurduk" diyor Candoğan.
"Bundan sonra, gelecek davalar da var. Rekabet Kurulu kararına, Son Özelleştirme İdare Kurulu kararına, Hisse devir sözleşmesine dava açacağız. Toplamda en az 7-8 dava olacak."
"İhaleciler yargılanmalı"
Daha önce Zorlu Grubu'nun içinde olduğu girişim grubunun kazandığı ve iptal edilen ihalede Tüpraş için verilen rakam 1,5 milyar dolar olmuştu. Dün gerçekleşen ihalede verilen rakamsa 4 milyar 140 milyon dolardı.
Candoğan'ın bu farkla ilgili yorumu şöyle:
"İhalede ortaya çıkan rakam, özelleştirmecilerin 7 yıldan bu yana yaptıkları her satışın neden usulsüz olduğunu sorgulamanın yolunu açmalı. Bir yılda 3 milyar dolar değer farkı ortaya çıkmış; toplam değerdeyse 6 milyar dolar fark var. Daha önceki ihaleyi yapanlar yargılanmalı, soruşturulmalı.
"Bu farkın nedenlerinden biri de Petrol Piyasası Kanunu. Bu kanun rafineri şirketine dağıtım şirketi kurma hakkı veriyor. Tüpraş kamunun elindeyken böyle bir hakkı vermediler. Dünkü ihaleyi kazanan alıcı firmanın zaten iki dağıtım şirketi var; bu durum onlara dikey entegrasyon olanağı sağlıyor." (TK)
* Petrol-İş'in dava dilekçesinin tam metnine ulaşmak için tıklayın.
* Tüpraş'la ilgili bianet haberlerinin listesi için tıklayın.