Gençliğinde Kolombiya'da oligarşiye karşı mücadele eden M-19 gerilla grubunun üyesi olan Gustavo Petro ve yardımcısı Francia Marquez, bugün (7 Ağustos, Pazar) başkent Bogota'da düzenlenecek törenle ülkenin ilk solcu cumhurbaşkanı ve yardımcısı olarak göreve başlayacaklar.
Senato başkanı Roy Barreras'ın yöneteceği törende Petro, devlet ve hükümet başkanı olarak yemin ederken, görev devir teslimini aralarında İspanyol Kralı 6. Felipe ve en az dokuz Latin Amerika ülkesinin başkanınını da olduğu 100.000 kişinin izlemesi bekleniyor.
"Yeni yönetim biçiminin ilk tadımı"
Petro'nun basın sözcüsü Marisol Rojas, Cumhurbaşkanı'nın görev döneminde ülkede daha kapsayıcı bir yönetim biçimini başlatacağını söyledi.
Petro'nun yardımcısı yaptığı açıklamada, "Kolombiya halkının başrolde olmasını istiyoruz. Bu açılış, tüm yaşam biçimlerine saygı duyulan ve herkesin dahil olduğu yeni bir yönetim biçiminin ilk tadımı olacak," dedi
Kıdemli bir senatör ve Bogota belediye başkanı olan 62 yaşındaki Petro, Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana Latin Amerika'da gitgide çoğalan, solcu ve müesses nizam dışından gelerek iktidarı fetheden politikacılar kuşağının bir üyesi olarak son anda yaptığı atakla "Tarihsel Sözleşme" blokunun desteğiyle Cumhurbaşkanlığını kazanmayı başarmıştı.
Kolombiya'nın muhafazakar egemen politik ikliminde solcu adaylar önceki seçimlerde seçmenlere güvenlik konusunda "yumuşak" ve isyancı gerillaların müttefiki olarak gösterilebiliyordu. Ancak özellikle pandemi sonrası dönemde dayanılmaz hal alan toplumsal eşitsizlikler, kitlelerin geleneksel siyaset kalıplarının ötesine bakmasına yardımcı oldu.
Bu süreçte, Kolombiyalılar, yalınzca solcu Başkan'a değil, bir temizlik işçisi, ekolojist ve Afro-Kolombiyalı başkan yardımcısı Francia Marquez'e de "evet" diyerek, köklü bir değişimden yana tutum aldılar.
Petro'nun vaatleri
▶ Açlıkla mücadele: Petro, ilk amacının 50 milyonluk nüfusun yaklaşık yarısının yoksulluk içinde yaşadığı Kolombiya'da açlıkla mücadeleye yönelik tedbirler almak olacağını söyledi.
▶ Çok kazanandan çok vergi: Yeni maliye bakanı Jose Antonio Ocampo, Pazartesi günü Kongre'ye 5,6 milyar dolarlık (5.5 milyar Euro) bir vergi reformu önerecek ve bu da yüksek gelirlilerin sosyal programları finanse etmek için daha fazla vergilendirilmesini sağlayacak.
▶ Tarıma yatırım: Başkan olarak Petro, çiftçilerin ülkenin yaygın uyuşturucu ticaretini körükleyen büyüyen koka yapraklarından uzaklaşmalarını sağlayacak altyapıyı inşa etmek de dahil olmak üzere kırsal alanlardaki yatırımları artırmayı planlıyor.
▶ Parasız eğitim, parasız sağlık: Gündemini desteklemek için solcu ve merkezci partilerden oluşan bir koalisyon oluşturan Petro, ücretsiz üniversite eğitimi, sağlık sisteminde değişiklikler ve emeklilik reformu sözü de verdi.
▶ Hidrokarbona dayalı enerji üretimine son: Çevre cephesinde, petrol endüstrisi ülkenin resmi ihracatının neredeyse yüzde 50'sini oluşturmasına rağmen, kaya gazı ve petrolü üretimini yasaklama ve geleneksel petrol üretimini yavaşlatma sözü verdi.
▶ Toplumsal barış: Petro ayrıca, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) isyancılarıyla başarısız olan barış müzakerelerini yeniden başlatma ve 2016 barış anlaşmasını reddeden FARC gerillalarının eski üyelerine uygulama sözü verdi.
(AEK)