Meclis Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve Meclis İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, 15 Şubat'ta Şakran Cezaevi'nde başlayıp ardından birçok cezaevine yayılan açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü.
17 cezaevinde 148 mahpus tarafından süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin geldiği noktayı konuşan ikili, Bozdağ'a eylemcilerin insani, hukuki ve siyasi talepleri hakkında bilgilendirme yaparken, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili tespit ve önerilerini de bakana sundular.
Buldan ve Önder'in imzalı açıklamasında yer alan bilgilere göre iki isim, nitelikli bir diyalog ve cezaevlerinde etkili bir denetimin aciliyetini vurguladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Buldan ve Önder, Bozdağ'ın cezaevlerindeki hak ihlalleri, kötü muamele uygulamaları konusunda hiçbir toleranslarının olmadığını ve olmayacağını, konuyla ilgili hususları da süratle araştıracağını, yasalara aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde gereğinin yapılacağını söylediğini aktardı.
Görüşmeye ilişkin bianet’e değerlendirmede bulunan Sırrı Süreyya Önder bu konuda temkinli davranmak gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Çok uzun bir aktarım yaparak, önerilerimizi bildirdik. Bir miktar gelişme bekliyoruz ama bu vebal yükleyen bir mevzudur, kimsede boş bir umut yaratmak istemeyiz.”
Görüşme ertelenmişti
Meclis Başkan Vekili Pervin Buldan ve İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanlığı nezdindeki girişimleri sonucu 3 Nisan 2017 Pazartesi günü için Adalet Bakanı ile açlık grevi gündemli bir randevu kararlaştırmışlardı.
HDP daha sonra yaptığı açıklamada, randevunun Adalet Bakanlığı tarafından 7 Nisan Cuma gününe (bugün) ertelendiğini duyurmuştu.
Açlık grevleri hangi hapishanede kaç gün?
Bugün itibariyle 17 cezaevinde 148 mahpus tarafından sürdürülen açlık grevlerinin devam ettiği cezaevleri ve günleri şu şekilde:
- Şakran Hapishanesi’nde beş kadın mahpus açlık grevinin 45., yine Şakran Cezaevi T4’te 7 mahpus açlık grevlerinin 17., 8 mahpus 38., T2 ve T3’ten toplam 13 mahpus 52., Şakran T2’de 12 kişilik ikinci grup ise açlık grevlerinin 2. gününde.
- Sincan Kadın Hapishanesi’nde 7 kadın mahpus, açlık grevlerinin 44., 9 kadın mahpus 5. gününde.
- Tekirdağ Hapishanesi’nde 10 mahpus, açlık grevlerinin 26. gününde.
- Tarsus Kadın Hapishanesi’nde 5 kadın mahpus, açlık grevlerinin 24. gününde.
- Bolu F Tipi Cezaevi’nde 10 mahpus, açlık grevlerinin 12. gününde.
- Antalya L Tipi Cezaevi’nde 5 mahpus açlık grevlerinin 9. gününde.
- Hatay T Tipi Cezaevi’nde 11 mahpus açlık grevlerinin 7. gününde.
- Düzce T Tipi Cezaevi’nde 4 mahpus açlık grevlerinin 4. gününde.
- Menemen T Tipi Cezaevi’nde 4 mahpus açlık grevlerinin 3. gününde.
- Gebze M Tipi Cezaevi’nde 7 mahpus açlık grevlerinin 3. gününde.
- Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde 10 mahpus açlık grevlerinin 3. gününde.
- Ceyhan M Tipi Cezaevi’nde 3 mahpus açlık grevlerinin 2. gününde.
- Kırıklar F2 Cezaevi’nde 12 mahpus açlık grevlerinin 2. gününde.
Açlık grevindekilerin talepleri
PKK ve PJAK davalarından tutuklu veya hükümlü olan mahpusların Türkiye’deki birçok cezaevinde süreli veya süresiz olarak devam ettirdikleri açlık grevinin talepleri şöyle sıralanıyor:
“PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşullarının kaldırılması.”
“Kürt illerinde gerçekleşen yıkım ve yasaklara son verilmesi.”
“Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine son verilmesi.” (TP/BK)