"Kutluğ Ataman, işlerinde gerçeklik efektlerine, dekor, sahne eşyası, özel ışıklandırmalara ya da mizansene yer vermiyor.
Sahneler hazırlık gerektirmeyen, mevcut mekanlarda çekiliyor ve çekilen malzeme kurgulama işlemine tabii tutulmuyor. Bu yüzden kolaylıkla, onun video çalışmalarının belgesel olduğu düşünülebilir, ama ortada, ne börtü böcek araştırmaları, ne de işi konuşmak olan tiplerle, yani "konuşan kafalarla" yapılmış söyleşi klişeleri vardır.
Filmde, karşımıza çıkan figür, gerçek yaşamda bir aktris, kemoterapi gören bir gazeteci, yani gerçeklik hakkında haber veren biri olabilir. Ama "Peruk Takan Kadınlar"daki karakterler, ne üretilmişlerdir, ne de büyük hakikatlerin sunumuna girişmişlerdir.
Dile getirdikleri kişisel mitolojilerin, tam olarak hayali ya da tepeden tırnağa sahici oldukları söylenemez. Yaşamdan büyük ölçeği yansıtarak ortaya serildikleri için, bu mitolojiler, izleyiciyle görsel olmaktan öteye bir ilişkiye geçerler..."
Bu satırlar, Vasıf Kortun'un Metis tarafından yayınlanan "Peruk Takan Kadınlar; Video-Röportaj" kitabında proje ile ilgili yazdığı metinden...
Herkesin peruğu kendine...
Enstelasyondaki dört kadın birbirlerinden neredeyse tamamen farklı hayat hikayelerini temsil ediyor. Hepsinin kendilerine göre nedenleri var, peruk takmak için.
Hostes Leyla, 1970'lerin başlarından itibaren siyasi faaliyetleri dolayısıyla peruk takmak zorunda kalmış. Derdi, tanınmamak, polise yakalanmamakmış. Uzun yıllar da sürmüş perukla birlikteliği.
Nevval Sevindi, tanınan bir gazeteci. Bir ev taşıma sırasında tesadüfen fark ettiği meme kanseri ile mücadelesi ve kemoterapi, ona perukla tanışıklığı getirmiş. Seviyor peruklarını artık...
Türbanlı bir öğrenci kadın. Adını, görüntüsünü bilmiyoruz, ama yaşadıkları yabancı değil. Üniversitede türbanın yasaklanmasıyla birlikte, iki seçenek gelmiş önüne, ya okulu bırakacakmış ya da peruk takacakmış . Tercihi peruktan yana kullanmış.
Demet Demir, bir travesti. Ama perukla tanışması, saçlarının kısalığından değil. Yaşadığı toplumsal baskılar, saçkıran olarak geri dönmüş ona. Demetin de tek şansı kalmış, peruk takmak...
Ortak yönleri ülkeleri ve perukları...
Kutluğ Ataman'ın enstelasyonunun esasını, konuşmalar oluşturuyor. Merkezdeki dört kadın, sadece anlattıklarıyla öne çıkıyorlar. Görüntüleri kendilerini daha iyi tanıtmak için bir araç sadece...
Hostes Leyla, Nevval Sevindi, türbanlı genç öğrenci ve Demet Demir... Bu dört kişinin ortak yönleri Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmaları ve peruk takmaları...
Onlar, şimdi görüntüleri ve hikayeleri ile sizleri Türkiye'nin ilk sanat müzesinde bekliyorlar.
Peruk Takan Kadınlar, 28 Mart'a kadar Çarşamba ve Cumartesi günleri Proje 4L: İstanbul Güncel Sanat Müzesinde görülebilir. (ÇM)
Harman Sokak, Harmancı Giz Plaza, Levent-İstanbul.
* Kutluğ Ataman Kimdir?
1961 İstanbul doğumlu. Galatasaray Lisesini bitirdi. University Of California, Los Angeles'te sinema eğitimi gördü. Yönetmenlik ve yapımcılık yapıyor. Filmleri; La Fuga (Uçuş, 1988), The Serpent's Tale (Karanlık Sular, 1993), Lola+Bilidikid (1998). Videoları; Kutluğ Ataman's Semiha b.Unplugged (1997), Women Who Wear Wigs (Peruk Takan Kadınlar, 1998), Never My Soul (Ruhumu Asla, 2001. Belgesel; Spikes and Heels (1994)