* Fotoğraf: Klebher Vasquez / AA - Peru
Güney Amerika ülkesi Peru'da binlerce protestocu dün (19 Ocak) "Lima'yı al" sloganıyla protesto gösterisi düzenledi.
Başkent Lima'da düzenlenen protesto gösterisi karşısında 12 bin polis güvenlik önlemi aldı. Güvenlik güçleri ve protestocular arasında yaşanan arbede ve çatışmalarda beş gazeteci yaralandı.
Protestocular, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 8 Aralık 2022'de görevden alınmasının ardından göreve getirilen Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep ediyor.
Hükümet karşıtı protestolarda, eylemciler dün ülkenin en büyük ikinci kentindeki havaalanına da zorla girmeye çalıştı.
Peru'nun en kalabalık ikinci şehri Arequipa'daki Alfredo Rodriguez Ballon Havalimanı'na zorla girmeye çalışan göstericiler polisle çatıştı.
Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu 3 kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, olaylar nedeniyle havalimanının geçici olarak kapatıldığını duyurdu.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, protestocuların metal çitleri kırarak havaalanına girmeye çalıştığı yer alıyordu.
Cumhurbaşkanı: Vandallık cezasız kalmayacak
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, dün gece televizyonda bir açıklama yaparak "polisin protestoları kontrol altına aldığını" ve "yaşanan şiddet ve vandallıkta sorumluluğu olanların cezasız kalmayacağını" söyledi.
Lima'daki yürüyüşün "barışçıl bir yürüyüş olmadığını" kaydeden Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoların "gündeminin toplumsal olmadığını, hukukun üstünlüğüne zarar vermek, kaos ve kargaşa yaratmak ve yönetimi ele geçirmek" amacında olduğunu ifade etti.
Havalimanlarına yönelik saldırılara da değinen Boluarte, "saldırıların önceden planlandığını ve kanunun tüm gücüyle cezalandırılacağını" söyledi.
Hükümet karşıtı gösterilerde 11 Aralık 2022'den bu yana ölenlerin sayısı biri polis olmak üzere 53'e çıktı, yaralı sayısı 750'yi geçti.
Ülke genelinde 105 otoyol barikatlarla kapatılırken Ombudsman Ofisi, güvenlik güçlerine orantısız güç kullanmamaları çağrısında bulundu.
Ombudsman Ofisi verilerine göre, eylemlerde ölen 53 kişiden en az 42'si doğrudan güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitirmişti.
Cumhurbaşkanı Boluarte, göstericilere 10 Ocak'ta bir kez daha diyalog çağrısında bulunmuş, eylemlerin son bulmasını istemişti.
Ne olmuştu?Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledildi. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında altı aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla alındı. Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve siyasi anayasa tarafından kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterildi. Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından polis tarafından gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etti. Castillo'nun 7 Aralık'ta azledilmesinin ardından göreve gelen Dina Boluarte, 11 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "ülke için sağlıklı olmayan siyasi bir çatışma olduğunu" söylemiş, erken seçim önerisinde bulundu: "Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim, cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır." Boluarte'nin seçimlerin 2026 yerine Aralık 2023'te yapılması önerisi Kongre'de yapılan oylamada reddedildi. Eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, 18 ay süreyle "önleyici" bir tedbir olarak tutuklu yargılanıyor. |
(SD)