* Fotoğraf: Klebher Vasquez / Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Peru'da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevinden azledilip hapishaneye gönderilmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor.
Peru'da Castillo'nun yerine getirilen Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 14 kişi daha hayatını kaybetti, böylece eylemlerde ölenlerin sayısı 43'e yükseldi.
Peru basınına yansıyan haberlere göre, ülkenin güneyindeki Juliaca'da toplanan hükümet karşıtı protestocular polisle çatıştı.
Ombudsman Ofisi vekili Eliana Revollar'ın Kanal N'ye yaptığı açıklamada, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında Juliaca Havaalanı çevresinde yaşanan çatışmalarda 14 kişinin öldüğünü açıkladı.
Böylece, Güney Amerika ülkesi Peru'da 11 Aralık 2022'den bu yana hükümet karşıtı eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 43'e yükseldi.
Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi Cumhurbaşkanı Boluarte'nin istifasını, gözaltında bulunan Castillo'nun serbest bırakılmasını, Kongre'nin kapatılmasını ve erken seçime gidilmesini talep ediyor.
Peru hükümeti, Morales'in Peru'ya girişi yasakladı
Peru hükümeti, "ülkenin içişlerine müdahale ettiğini" söylediği eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve 8 kişinin Peru'ya girişini yasakladı.
Hükümetten yapılan açıklamada, "Son aylarda, göçmenlik yasamızın, ulusal güvenliğimizin ve Peru'nun iç düzeninin açık şekilde ihlalini oluşturan, propaganda ve siyasi nitelikte faaliyetler yürütmek üzere ülkeye giren Bolivya uyruklu yabancı vatandaşlar tespit edildi" denildi.
Yüksek Mahkeme, "önleyici hapis cezasını" onadı
Evo Morales'e tepki gösteren Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, 8 Ocak'taki açıklamasında, Morales'in Peru'nun iç işlerine müdahale ettiğini söylemiş ve ülkeye girişine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
Morales ise aynı gün Twitter hesabından Boluarte yönetimini eleştirerek, "Katliamlara ve yasa dışı gözaltılara son verilmeli" demişti.
Boluarte'nin erken seçim talebi Kongre'de yapılan oylama sonucunda seçimin Nisan 2024'te yapılması yönünde kabul edilmişti.
Ölümler nedeniyle 17 Aralık 2022'de 2 bakan görevlerinden istifa etmiş, Ombudsman Ofisi savcılıktan "acil soruşturma" talep etmişti.
Yüksek Mahkeme ise Castillo'ya verilen 18 ay önleyici hapis cezasına yapılan itirazı reddederek 30 Aralık'ta cezanın devamına karar vermişti.
Ne olmuştu?Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledildi. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında altı aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla alındı. Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve siyasi anayasa tarafından kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterildi. Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından polis tarafından gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etti. Castillo'nun 7 Aralık'ta azledilmesinin ardından göreve gelen Dina Boluarte, 11 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "ülke için sağlıklı olmayan siyasi bir çatışma olduğunu" söylemiş, erken seçim önerisinde bulundu: "Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim, cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır." Boluarte'nin seçimlerin 2026 yerine Aralık 2023'te yapılması önerisi Kongre'de yapılan oylamada reddedildi. Eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, 18 ay süreyle "önleyici" bir tedbir olarak tutuklu yargılanıyor. |
(SD)