Perinçek'e ayrıca ertelemeli 3 bin İsviçre Frangı para cezası da veren mahkeme, İP liderini, savcının esas hakkında mütalaasına da uyarak "ırk temelinde ayrımcılık" suçunu düzenleyen İsviçre Ceza Yasası'nın 261. maddesi uyarınca cezalandırdı.
Perinçek, bu para cezasının dışında, İsviçre Ermeni Derneği'ne bin, dernek başkanına 10 bin ve mahkeme gideri olarak da 5 bin 800 İsviçre frangı olmak üzere toplam 16 bin 800 İsviçre frangı da ödeyecek.
Perinçek: Irkçı ve emperyalist bir karar
İsviçre'de yayımlanan Le Temps gazetesi, mahkeme çıkışında Perinçek'in, "Hakim tarafsız değildi. Ben böyle bir hakim görmedim. Irkçı ve emperyalist bir karar" dediğini aktardı. Kararın temyiz edilebileceği bildirildi.
Gazete, Perinçek'in bir kez daha "soykırımı inkar" ettiğini savunarak, kararın değiştirilmesi için elinden geleni yapacağını açıkladığını yazdı.
Habere göre Perinçek'in avukatı da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar davanın takipçisi olacaklarını söyledi.
Dün Vaud Kantonu Savcısı, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının yıldönümü dolayısıyla Lozan'da 7 Mayıs 2005 ve Opfikon'da da 25 Mayıs 2005'te yaptığı konuşmalardan suçlanan Perinçek'in, İsviçre'de "Soykırımın İnkarı"nı cezalandıran yasa uyarınca para cezası verilmesini talep etmişti.
Av. Moreillon: Mahkemenin tarihi yargılama yetkisi yok
Yargılama süresinde savcı, "akıl vermek"le suçladığı Perinçek'in tutumunda "belirli bir ukalalık" bulunduğunu açıklamıştı.
Perinçek'in avukatı Laurent Moreillon ise, sunduğu esas hakkındaki savunmasında, konunun tüm boyutlarıyla ele alınmadığını savunarak, "Tarihi tartışmayı boğmamak gerekir. Yahudi soykırımını Ermeni Soykırımını karıştırmamak gerekir. Perinçek, bir revizyonist değil, çünkü kin güden biri değil" demişti.
Lozan Mahkemesinin tarihi bir olayı yargılama yetkisi bulunmadığını savunan Av. Moreillon, müvekkilinin mahkum edilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirmişti.
İsviçre Ceza Yasası'nın 261. maddesi
1 Ocak 2005'ten beri yürürlükte olan İsvriçre Ceza Yasası'nın 261. maddesinin 3. cümlesine göre, "Her kim, söz, yazı, görüntü, hareket ve başka tüm yollarla insan onuruna saldırı oluşturacak şekilde bir kişi veya gruba yönelik ırkları, etnik aidiyetleri veya dinleri nedeniyle alçaltır veya ayrımcılık yaparsa; aynı nedenle, soykırım veya insanlığı karşı işlenen diğer suçları kaba bir şekilde inkar ederse, hafife alırsa veya haklılığını savunursa üç yıla kadar özgürlükten mahrum bırakılma veya para cezasına mahkum edilir."
Irkçılık karşıtı ceza normu, İsviçre'de 1994 yılında yapılan bir halk oylamasıyla yüzde 54,7 oyla kabul edilmişti. (EÖ/TK)