Elazığ, Tunceli ve Bingöl sınırlarında akan Peri Suyu üzerinde yapımı süren hidroelektrik santral (HES) projelerine karşı Peri Suyu Koruma Platformu, Beyoğlu'nda bir yürüyüş düzenleyerek bölgelerinin "barajlarla talan edilmesine" ve "sularının satılmasına" karşı çıktı.
Tünel Meydanı'nda önceki gün (5 Mart) bir araya gelen onlarca köy derneği, "Pembelik Barajı'yla Peri Vadisi'nde yerleşik onlarca köy mağdur ediliyor" diyerek Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.
"Dereler özgürdür, özgür akacak", "Peri Suyu Özgürdür" sloganlarının atıldığı yürüyüşün sonunda Taksim Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında platform adına konuşan Özgür Esen, projeyle ilgili şunları söyledi:
* İnşaatta hafriyat kazıları ve yolların kapatılmasıyla bölge halkı mağdur ediliyor, ormanlar yok ediliyor, gürültü ve toz kirliliği yaşanıyor;
* Su tutulmaya başlandığında verimli topraklar geri dönüşümsüz olarak çorak hale gelecek, birçok canlı çeşidinin varlığı sona erecek, su kaynakları kuruyacak, doğal su döngüsünün engellenmesiyle iklim kuraklaşacak, çölleşecek, içme suyu sorunu yaşanacak;
* Pek çok eser, mezar, ziyaret sular altında kalacak; akraba köyler arası ulaşım imkansız hale gelecek.
"Nakil hatları onarılsa, tüm HES'lerden çok tasarruf sağlanır"
Esen, HES'in "enerji elde etmek" bahanesiyle inşa edildiğine dikkat çekerek "Enerji nakil sistemlerinin onarılması ile sağlanacak enerji tasarrufu, inşası süren tüm barajlardan elde edilecek enerjiden yüksek. Öyleyse enerji bahane, asıl amaç suyun ticarileştirilmesi" diye konuştu.
Barajların yöre insanı ve doğaya verdiği zararın dünyanın her yerinde bilindiği ve suyun satılmasına karşı çıkıldığı; Rize, Antalya, Artvin, Tunceli gibi birçok şehirlerde de direnişin sürdüğünün altını çizen Esen, ekledi:
"Birilerinin ceplerinin dolması uğruna suyumuzun satılmasına, canlı çeşitlerinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz."
Eylemde köylüler, inşaatı sürdüren şirket Limak Holding'e karşı da dövizler taşıdı ve sloganlar attı; "yaz aylarında karakollar tarafından yakılan ormanlara" da tepki gösterdi.
Eyleme destek verenler arasında Derelerin Kardeşliği ve Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformları da vardı.
Limak grubu "iş kazaları"yla da gündemde: En az 3 ölü, 19 yaralı
İnşaatı sürdüren Limak Holding'in Limsan ortaklığıyla yürüttüğü Aydın'daki İkizdere Barajı'nın açılışından bir gün önce bir işçi hayatını kaybetmiş; geçtiğimiz ay olayın basına yansımasıyla tepki görmüştü.
Karadeniz İsyandadır Platformu'nun geçen ay yaptığı "HES inşaatlarında işçi ölümleri" açıklamasında, Limak Holding'in farklı şehirlerdeki baraj inşaatlarında basına yansıdığı kadarıyla yaşanan en az yedi farklı kazada 19'dan fazla işçinin yaralandığı ve kazalarda üç işçinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.
Siirt'te şirketin yaptığı Alkumru Barajı için yapılan törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Limak grubunu "vatansever" ilan etmiş; Limak Grubu başkanı Nihat Özdemir de barajın "üç yılda bitirildiğini, süre açısından dünya rekortmeni olduklarını" söylemişti. (EÇ)