ABD'de de vergi protestoları bitmedi, Hindistan'da "Pepsi" ve "Coca Cola" ya yönelen bir tepki yaşanıyor, Latin Amerika'da aydınlar bir araya geldi, uluslararası bir komite kurdu.
Bush'un memleketi Austin'de yürüyüş çağrısı
3 Mayıs 2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) dört bir yanında Başkan George W. Bush'un memleketi Austin, Teksas'ta buluşarak savaşa karşı yürüyüş çağrısı yapılıyor.
Silah üreticilerinin, birçok petrol rafinerisinin ve ülkenin en büyük askeri üssünün bulunduğu Teksas'ın insan hakları ve adalet konusundaki yetersizliği dünya çapında biliniyor. Yürüyüşün tüm Teksaslıların savaşı, emperyalizmi ve çevre kirliliğini desteklemediğini göstermesi bekleniyor. (http://www.antiwar.com/peaceactions.html)
Denver: Vergileri ve silah harcamalarını protesto
15 Nisan Çarşamba günü 4 aktivist Denver bulvarındaki ilan panosuna tırmanarak 'USA goes postal' yazılı bir afiş astı.
Yazının İngilizce'deki anlamı 'Amerika hiddetleniyor' demek, son kelime de ayrıca vergi formlarının gönderildiği posta servisine referans veriyor. Afişte Amerikan Posta Servisi'nin amblemindeki mavi kartal bomba taşıyor.
Aktivistler amaçlarının alınan vergilerin sınırları belli olmayan bir 'terörizmle' savaşa gittiği konusunda Amerikalıları bilgilendirmek olduğunu söylediler. Afiş bugün vergi ödemeye gidecek Amerikalıların yolunun üzerindeki ilan panosuna asıldı.
Aktivistlerin sözcüsü: 'Kendinden sonraki 6 büyük devletin toplam askeri donanımından daha büyük bir donanıma neden ihtiyacımız var, güvende olmak için mi? Bu bize daha da güvensizlik hissi veriyor' dedi.(http://rockymountain.indymedia.org/)
San Fransisko: Hamursuz bayramında Israil'e protesto
Hamursuz bayramının ilk günü olan 16 Nisan'da 'bağımsız Filistin'e destek olan Yahudiler' İsrail'in San Fransisco konsolosluğuna yürüyüş yaptı. Lobiyi işgal eden protestocular iş akışını da kesintiye uğrattı.
Filistin halkına karşı sürdürülen saldırılara son verilmesi, bütün işgallerin durdurulması ve dünya üzerindeki tüm Filistinlilerin haklarının korunmasını isteyen bildirgeleri İsrail konsolosluğu tarafından kabul edilmedi.
Protestocular eylem için özellikle Yahudi bayramının ilk gününü seçmelerini şu sözlerle açıkladılar: 'Filistinlilere zalimce saldırılar devam ederken bayramı kutlamak anlamsız, son iki ay içinde Rafah'ta 250 çocuk öldürüldü.' (http://sf.indymedia.org)
Meksika: ABD Elçiliği önünde 'festival'
Meksika'da, Meksiko City'de bugün (18 Nisan Cuma) ve yarın saat 12:00-18:00 arası ABD Büyükelçiliği önünde 'Susmak İşbirliği Yapmak Demektir' temalı iki günlük bir 'maraton festival' düzenleniyor.
'İşgale son' ve 'Soykırım Yapanlar Yargılansın' sloganlarıyla düzenlenen festivalde çeşitli rock, ska, regge, tiyatro, şiir gösterileri yapılacak.
Festivale ayrıca Gabino Palomares, David Haro, Los Nakos, Pepe y Flor, Cruz Mejía, Son de la Ciudad, Framboyán, Nimbado, Andrés Rincón ve grubu, Salario Mínimo, Los de Abajo, Licuadoras de Morquecho, La Resistencia y Mezcalito gibi çeşitli isimler katılacak.(Indymedia Mexico.)
İspanya: İnsan kalkanlarından
Irak'ta altı hafta kalan üçü kadın yedi İspanyol insan kalkanı ülkelerine dönüşte Madrid-Barajas havaalanında ailelerinin yanı sıra savaşı lanetleyen ve hükümeti istifaya davet eden yüzlerce kişi tarafından karşılandı.
Grubun sözcüsü Carlos Varea 'sivil halka yapılan saldırılar hakkında çok sayıda belge getirdiklerini, bu belgeler sayesinde Aznar hükümetinin Irak'ta insanlığa karşı işlenen savaş suçlarına katıldıkları için yargılanmalarını sağlamayı umduklarını' söyledi. (AFP)
Sansür ve baskıya karşı birlik
Güney Amerikalı ve İspanyol aydınlar 'Savaşa Hayır, Barışa ve İfade Özgürlüğüne Evet' sloganıyla Savaşa Karşı Uluslararası Aydınlar Komitesi kurarak 'tüm kadın ve erkekleri özgürlük için giriştiğimiz barışçı mücadeleye katılmaya çağırıyoruz. Bayrağımız sadece insanlık onuru, barış ve yeryüzündeki tüm halkların kardeşliği olacaktır,' dediler.
Aydınlar, savaşla birlikte başta ABD olmak üzere her yerde ifade özgürlüğünün kısıtlandığını, gazetelerin gerçekleri yazmadığını, çoğu insanın işlerini kaybetme ya da taciz edilme korkusuyla otosansür uygulamaya başladığını belirtiyorlar.
"Bu durumun ağırlığı karşısında biz aşağıda imzası olanlar sadece başlıca kurbanı Irak halkı olan bu haksız savaşa karşı çıkmakla yetinmememiz, 'Amerikan karşıtı etkinliklere giriştikleri iddiasıyla kendilerine politik ve ideolojik zulüm yapan sansürcü, karanlık bir rejimin baskısı altındaki Kuzey Amerikalı aydınlarla dayanışmamızı da göstermemiz gerektiğini düşünüyoruz,"
Aydınlar, kurdukları komitenin sansürlenen ya da baskıya uğrayan meslektaşlarıyla dayanışmaya girerek hem ABD'de yazılamayan gerçekleri hem de dünyanın her yerindeki savaşlarda neler olup bittiğini ortaya çıkarmayı da amaçladığını belirttiler.
Komite'de kimler var?
Komite irtibat için [email protected] adresini kullanıyor ve şu isimlerden oluşuyor: Mario Benedetti (Uruguay), Juan Gelman (Arjantin), Eduardo Galeano (Uruguay), Mempo Giardinelli (Arjantin) Luis Sepúlveda (Şili), Antonio Cisneros (Perú), Jaime Barba (El Salvador), Pía Barros (Şili), Fernando Butazzoni (Uruguay), Tomás de Mattos (Uruguay), Mario Delgado Aparaín (Uruguay), Ramón Díaz Eterovic (Şili), José Manuel Fajardo (İspanya), Jorge Franco (Colombia), Sonia González-Valdenegro (Şili), Angélica Gorodischer (Arjantin), Adriana Malvido (México), Diego Muñoz Valenzuela (Şili), José Vicente Peiró Barco (Ispanya), Guido Rodríguez-Alcalá (Paraguay), Mauricio Rosencof (Uruguay), Tabajara Ruas (Brezilya), Héctor Timerman (Arjantin), Abdón Ubidia (Ekvador), Luisa Valenzuela (Arjantin), Raúl Vallejo (Ekvador).
Hindistan: "Pepsi" ve "Coca-Cola" tarihe mi karışıyor?
14 Nisan 2003 tarihli bir haberden: "Pepsi" ve "Kola"yla temsil edilen "şişelenmiş ABD", savaş karşıtlarının eylemleri ve boykot çağrıları sonucunda Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaleti dükkanlarının raflarında artık yok.
Kerala Üniversitesi'nden, savaş karşıtı hareketin önde gelen isimlerinden Dr. Ekbal, amaçlarının Kerala'yı "Pepsi" ve "Cola"sız bir eyalet haline getirmek olduğunu belirtti.
Kerala'da komünist lider Thomas Isaac'in önderliğindeki Savaş Karşıtı Forum, "Pepsi" ve "Cola" satışı yapan tüm toptancılardan 13 Nisan'a kadar ellerindeki stokları tüketmelerini istemişti.
Hindistan Demokratik Gençlik Federasyonu ve Hindistan Gençlik Federasyonu'ndan büyük destek gören bu uygulama başka grupların da harekete katılmasıyla büyüdü.
Hindistan Gençlik Kolu'ndan bir görevli yaptığı açıklamada, "Cola" ve "Pepsi" yetkililerinin, içeceğin satışının durdurulması için yapılan eylemlerden hoşnut olmadıklarını, eylemlerinin şu ana dek barışçıl olduğunu ve gönüllü katılımla gerçekleştiğini söyledi.
Bir başka konuşmada, dağıtımcılara "Coca-Cola" ve "Pepsi"yi satmamaları, çünkü bunların "Irak'taki masum çocukların kanlarından yapıldığını" söylendi.
Boykota katılan bir başka grup da, başka pek çok eylemi düzenlemiş olan kadın örgütü Manushi'ydi. Bu grup, ABD başkanı George Bush ile İngiltere başbakanı Tony Blair'in resimlerini yaktılar. Manushi sekreteri, "Güçlerimizi birleştirirsek çokuluslu şirketlerde kocaman bir delik açabiliriz ve sesimizi duyurabiliriz." dedi. (http://portland.indymedia.org) (NM)
Hazırlayanlar: Özgül Akıncı, Pınar Köprücü, Özlem Direk, Mahsume Fidan, Ayşe Berktay, Alaz Pesen, Müge Sökmen, Can Sezer.