Uluslararası PEN Türkiye merkezi, yazar Duygu Asena adına geçen yıl koyduğu ödülü kaldırdı.
Merkezin Kadın Yazarlar Komitesi başkanı, yazar Müge İplikçi, bianet'e, yönetimin bu kararı kendilerine haber vermeden çıkardığını, "bu durumun bile yeterince tuhaf olduğunu" söyledi.
Yönetimin aldığı kararı geri çevirmek için çalıştığını söyleyen İplikçi, "Fakat bunu başarsak bile bu süreçte kırılan insanlar nasıl geri kazanılabilir bilmiyorum" dedi.
Mayıs 2007'deki genel kurulda seçilen PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, Doğan Kitap'ın da Asena adına bir ödül koyması gerekçesiyle bu kararı aldıklarını belirtti.
Milliyet'in haberine göre, Günersel merkezin kurucu başkanı Halide Edip Adıvar adına bir roman ödülü koyacaklarını söyledi.
"Böylece iki değerimiz de saygıyla selamlanmış oluyor. Kadın hakları ödülü ile roman ödülü farklı vurgular taşıyor. Ama gerek Adıvar gerekse Asena her iki alanda da önemli. Adıvar'a kurucumuz olması bakımından öncelik tanınması anlaşılabilir sanırım."
Çalışlar: Saygısızlık
İlk Duygu Asena Ödülü'nü Latife Hanım kitabıyla alan gazeteci, yazar İpek Çalışlar "PEN Türkiye yönetimi, Duygu’ya, ödül jürisine, eski yönetime ve PEN üyelerine saygısızlık etmiştir" dedi.
"Yazı dünyamızın özgürlükçü ve mücadeleci kalemi Duygu aramızdan çok erken ayrıldı. Bu ödül bir anlamda onun gidişiyle ortaya çıkan büyük boşluğun doldurulmasını da teşvik edecekti. Bu ödül Duygu'ya son günlerinde dayanma gücü vermişti."
Günersel'in açıkladığı gerekçenin "en çok Halide Edip Adıvar'ı rahatsız edeceğini" söyleyen Çalışlar "Bu garip gerekçe PEN üyelerinden kabul göremez" diye ekledi.
"PEN Türkiye Yönetimi’nin öngörüden yoksun bu kararını tanımıyorum. Ancak istifa etmiyorum çünkü bir sonraki seçimde sahip olduğum oya ihtiyacım olacak."
İnci Asena'nın tepkisi
Duygu Asena'nın kardeşi İnci Asena'ysa gelişmeler üzerine PEN Türkiye'den istifa ettiğini açıkladı.
Ödülün kaldırıldığını Günersel'i seçilmesinden dolayı kutlamak üzere aradığında öğrendiğini belirten Asena, o günden beri bir açıklama yapılmaması üzerine "Bu anlaşılamaz ve açıklanamaz davranışlarıyla gösterdikleri hem kurumsal hem insani duyarsızlık karşısında, adımın kendileriyle aynı çatı altında anılmasını istemediğim için istifa ettiğimi bildirdim" dedi.
Sayar: Affedilemez
Ödülü oluşturan eski yönetimin başında olan Vecdi Sayar'sa, genel kurulda bir üyenin Asena adına konulan ödülü "gerçek bir edebiyatçı olmadığı" için eleştirdiğini ve kazanan listedeki bazı isimlerin de bu görüşte olduğunu söyledi.
"Duygu Asena, gerek gazeteci kimliği ile gerek edebiyatçı kimliğiyle tanınan, edebiyatın yanı sıra ifade özgürlüğü alanında da ciddi katkıları olmuş bir yazarımızdı. Bir dönem, PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı. Adına düzenlenen ödülü kaldırarak anısına yapılan bu saygısızlığı affedemiyorum. Asena'ya itiraz eden 'seçkin' yazarlarımızın 'kadının insan hakları' konusunda onun kadar çaba göstermiş olmalarını dilerdim."
Duygu Asena 30 Temmuz 2006'da hayatını kaybetmişti. (EÜ/TK)