Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, seks işçilerinin reklam materyallerine yeni cezalar öngören yasa tasarısına karşı kampanya başlattı.
Pembe Hayat, kampanya kapsamında herkesi ilgili görselleri sosyal medya hesapları üzerinden “#BizeBirYasaLazimAmaBuDegil” hashtagi ile paylaşmaya çağırdı.
“Toplumsal hayat ile birlikte çalışma hayatından da dışlanan, özel sektör ve kamu sektöründe istihdam edilmeleri önünde bir yığın yasal ve yasal olmayan engel ile mücadele etmek zorunda bırakılan seks işçileri şimdi de bu yasa tasarısı ile köşeye sıkıştırılmak isteniyor” diyen Pembe Hayat, tasarının hazırlanması esnasında seks işçileri üzerine çalışan hiçbir derneğe başvurulmadığını da vurguladı.
Dernek, tasarının başta çalışma hakkı olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) bağlamında insan hakkı ihlali niteliğinde olduğunu ve Türkiye’deki mevcut yasalarla da çeliştiğini söyledi; hükümet ve muhalefet partilerini tasarıyı reddetmeye çağırdı.
Pembe Hayat, yetkililere şu soruları yöneltti:
* Seks işliği yapmak yasalar kapsamında suç mudur?
* Seks işçiliği yapmak suç değilse; seks işçiliği yapmanın önüne neden engeller koyulmaktadır?
* Seks işçiliği yapma koşullarının hali hazırda zaten bu kadar zor olduğu ülkemizde, bu tasarı ile ne hedeflenmektedir?
* Hükümetin, seks işçilerinin güvenli çalışma olanaklarını elde edebilmesi için bir projesi, önerisi, çalışması var mıdır? Devlet bünyesinde işletilen genelevlerde ki çalışma koşullarının uluslar arası standartlara taşınması için hükümetin proje ve çalışma planı var mıdır? Trans seks işçilerinin genelevlere kabulüne dair hükümet adım atacak mıdır? Genelevler dışında seks işçileri için güvenli çalışma alanları oluşturma hükümetin programında bulunmakta mıdır?
* Yasa tasarısında para cezası da öngörülmesi seks işçiliği yapanları fuhşa teşvik etmemekte midir? Hükümet verilecek para cezalarının nasıl ödeneceğini öngörmektedir?
* Seks işçiliği dışında farklı meslek gruplarına dair ‘reklam yasağı uygulaması’ hükümetin gündeminde midir?
* Hükümetin, bu yasa tasarısı vesilesi ile daha yoğun bir cinsel, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalacak seks işçilerinin, korunmasına yönelik bir planı var mıdır?
Tasarı ne getiriyor?22 Ekim 2016’da Meclis’e sunulan Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın (Esas No: 1/775) 19. Maddesi, TCK’nın Fuhuş başlıklı 227. Maddesi’nin “aracılık etmek, fuhşun yolunu kolaylaştırmak veya fuhşa teşvik etmek” fiillerini düzenleyen fıkrasında değişiklik yapıyor. Şu anki TCK, tırnak içerisinde belirtilen fiilleri suç sayıyor. Tasarı ilgili maddeyi şu şekilde değiştiriyor: “Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtan veya elektronik ortam da dahil olmak üzere her şekilde yayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden iki bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.” Buna göre, * Seks işçilerinin müşteri bulmak amacıyla cadde ve sokaklara attıkları kartlar, * Seks işçilerinin müşteri bulmak amacıyla reklamlarını yaptıkları web sayfaları (toplu siteler veya kişisel web siteleri) * Müşteri bulmak veya reklam yapmak amacıyla kullanılan Facebook ve benzeri her türlü sosyal medya hesabı, * Tüm diğer görüntülü, yazılı ve sözlü materyal ve araç seks işçilerine TCK üzerinden davaların açılmasına sebep verebilir. Tasarı, 24 Ekim’de Meclis Başkanlığı tarafından Meclis Adalet Komisyonu’na sunuldu |
(ÇT)