Pelosi'nin ziyareti öncesi Tayvan'dan. (Foto: AA)
ABD Kongre üyelerinden oluşan bir delegasyon, iki gün sürmesi planlanan resmi ziyaretleri kapsamında Tayvan'a gitti.
Beş Kongre üyesinin Tayvan ziyareti, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 Ağustos'taki ziyaretinin ardından ABD'li bir Kongre heyetinin Tayvan'a yaptığı ikinci ziyaret olma özelliği taşıyor.
Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Ed Markey'nin liderliğindeki delegasyonda ayrıca Demokrat Partili Kongre üyeleri John Garamendi, Alan Lowenthal ve Don Beyer ile Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi Aumua Amata Coleman Radewagen de bulunuyor.
CNN International'ın aktardığına göre, Tayvan'ın başkenti Taipei'ye daha önceden duyurmadıkları ziyaretleri ile ilgili Twitter'dan açıklama yapan delegasyon başkanı Markey, ziyaretin "ABD'nin Tayvan'a olan desteğini bir kez daha teyit etme" çabalarının bir parçası.
Markey'nin açıklamasına göre, heyetin ziyaretinin "Tayvan Boğazı'nda istikrar ve barışı teşvik etmesi" bekleniyor.
I'm traveling to Taiwan with a bipartisan congressional delegation to reaffirm US support for Taiwan and encourage stability and peace across the Taiwan Strait. https://t.co/SAnXwuHKe2
— Ed Markey (@SenMarkey) August 14, 2022
Heyetin ziyaretleri sırasında Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve Dışişleri Bakanı Joseph Wu ile de görüşmesi planlanıyor.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ABD delegasyonu, ziyaretleri sırasında Parlamento Dışişleri ve Milli Savunma Komitesi ile de "güvenlik ve ticarete ilişkin konuları görüşmek için" bir araya gelecek.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı, ABD'li heyetin ziyaretini "memnuniyetle karşılarken" Nancy Pelosi'nin ziyaretine de tepki gösteren Çin, "ABD'nin provokasyonlarına karşı önlem alacaklarını" açıkladı.
Çin, tekrar tatbikat başlattı
Çin'in Washington Büyükelçiliği'nden dün (14 Ağustos) yapılan açıklamada, "ABD Kongre üyeleri, ABD hükümetinin tek Çin politikasına uygun şekilde davranmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) da Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında yeniden "müşterek muharebeye hazırlık ve hakiki savaş tatbikatı" başlattığını duyurdu. PLA Doğu Harekat Alan Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çin'in ulusal egemenliği ile Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı korumak için gerekli tüm tedbirlerin alınacağı" söylendi.
Pelosi'nin Tayvan ziyareti
Çin, bir asırdan uzun süredir "bağımsızlık" anlaşmazlığı yaşadığı Tayvan'a ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin başkanı Nancy Pelosi tarafından yapılacak resmi bir ziyarete karşı çıkıyordu.
Pelosi'nin Nisan ayında COVID-19'a yakalanması sonucu iptal ettiği ve Çin'in tepkisini çeken Tayvan ziyaretini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merak ediliyordu. Bu ihtimalin konuşulduğu günlerde, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve "Ateşle oynayan kendisini yakar" uyarısını yapmıştı.
Fakat Nancy Pelosi, 2 Ağustos 2022'de yerel saatle 22:20 sularında Tayvan'a geldi ve ertesi gün ülkede bir dizi resmi temasta bulundu.
Tayvan lideri Tsai Ing-wen, 3 Ağustos'taki görüşmelerinde Pelosi'ye Tayvan'daki hükümetin devamı olduğu söylenen Çin Cumhuriyeti'nin "Uğurlu Bulutlar Düzeni" isimli şeref madalyası ve özel şeridini takdim etti.
TIKLAYIN - Pelosi'nin Tayvan ziyaretine neden şaşırmamalıyız?
Çin, Pelosi'nin ziyaretini "ciddi bir provokasyon" olarak değerlendirerek ada çevresinde dört gün sürecek askeri bir tatbikata başladı. Tayvan, tatbikatın başladığı 4 Ağustos'ta bir açıklama yaparak Çin'in tatbikat kapsamında ateşlediği füzelerden 11'inin karasularına düştüğünü duyurdu. Ülke ayrıca "savunma sistemlerinin etkin duruma geçirdiğini" açıkladı.
Tayvan da Çin'in ardından 9-11 Ağustos'ta askeri tatbikat kararı alırken Çin Dışişleri Bakanlığı Nancy Pelosi ve yakın aile üyelerine yaptırım uygulanacağını ve Washington yönetimiyle bazı ikili diyalog ve işbirliği mekanizmalarının durdurulduğunu duyurdu.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulması üzerine Chiang Kai-shek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının adada devam ettiğini söyleyerek bağımsızlık ilan etti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etti.
1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale geldi.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.
Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor. (SD)